.
Frances Lefebure en Lieven Scheire
zondag 6 november 2022

Frances Lefebure: “In sommige landen kan dat!”

Ze vindt het een beetje dubbel

‘Ons DNA’ klinkt een ontzettend serieus programma, maar met een duo als Lieven Scheire en Frances Lefebure wordt het toch allemaal net iets luchtiger. Maar wel nog steeds erg interessant en met veel ‘wow’-momentjes.

“Door onderzoek van je DNA kom je meer te weten over mogelijke genetische aandoeningen, waar je al dan niet iets aan kan doen, mensen kunnen familie opsporen… Iets wat ik in een onderdeel van het programma ook elke week doe”, klinkt het in Dag Allemaal.

Frances doet vooral het emotionele in het programma, Lieven houdt het vooral bij de wetenschappelijke kant, een rol die hem perfect ligt.

“DNA is je bouwplan waar je lichaam telkens opnieuw naar kijkt: hoe moet ik dit doen? Of je ogen bruin of blauw zijn, of je risico loopt op bepaalde ziektes of aanleg hebt voor bepaalde tekortkomingen… dat staat allemaal in dat bouwplan. Wij zijn de eerste generatie die kan kijken naar het plan en dingen kan voorspellen en er eventueel op ingrijpen.”

Maar dat komt er ook op neer dat ouders bijna perfect hun droombaby kunnen samenstellen, want alles kan bepaald worden. “Ik vind dat dubbel. Stel dat ik een kindje zou krijgen en de oogkleur zou kunnen kiezen… in sommige landen kan dat gewoon hé. Voor mij hoeft dat niet, maar ik zou het wél fijn vinden om ziektes te kunnen uitsluiten. Zo’n NIPT-test om te weten of je kindje down heeft, vind ik wel nuttig.”

Bio van Frances Lefebure en Lieven Scheire