.
Gert Verhulst
vrijdag 15 maart 2024

Gert Verhulst: “Door hen ben ik gaan nadenken”

Hij wilde de ervaring veranderen

De musical ’40-45’ was in Vlaanderen een enorm succes. Het succes was zo groot dat Gert Verhulst besloot om de musical ook naar Nederland te halen. In Vlaanderen was ’40-45’ al de tweede musical over de oorlog want er is ook nog ’14-18’.

In Nederland hadden ze de musical ‘Soldaat van Oranje’ en dat is de grootste succesmusical aller tijden. Het lijkt wel alsof musicals met oorlog als thema erg populair zijn en Gert daar ook gretig gebruik van maakt.

“’40-45’ heeft een andere opzet. Het is niet omdat de musical ook over WOII gaat, dat het een kopie is. Dit is een veel kleiner verhaal, veel menselijker. ’40-45’ gaat over een Rotterdams gezin met twee zonen, die elk totaal een andere richting uitgaan. De een sluit zich aan bij het verzet en de ander bij de bezetter. Ze komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, terwijl ze vroeger als kind de beste vrienden waren”, legt Gert uit in Panorama.

Vaak zijn bij een musical de vrouwen de belangrijkste doelgroep. Maar dat vindt Gert hier zeker niet het geval. Zij mikken op een heel breed publiek, hij zou zelfs durven zeggen dat ze mikken op families.

“Film is geëvolueerd, maar musical niet en het is eigenlijk die frustratie als toeschouwer waardoor ik ben gaan nadenken over: hoe kunnen we dat dat nu spectaculairder en meer van deze tijd maken.”