.
Gert Verhulst
vrijdag 20 december 2024

Gert Verhulst investeert écht niet voor jou

Zou hij dat voor ons wél doen?

Je bent op je gemak aan het scrollen in jouw Facebook of Instagram-overzicht en opeens verschijnt er een gesponsord artikel waarin gedetailleerd wordt uitgelegd hoe een bekende Vlaming een zeer interessante investering deed en hiermee uitzonderlijk veel geld verdiende. Opgelet hiervoor, want dit is waarschijnlijk een nepadvertentie.

De Economische Inspectie ontving in 2024 al 307 meldingen over nepadvertenties. Dit is een vorm van oplichting die je tegenkomt op sociale media. Je krijgt gesponsorde berichten te zien waarvan het merendeel gaat over het aanprijzen van cryptomunten (zoals bitcoins) als een middel om op een snelle en eenvoudige manier veel geld te verdienen. Makkelijk geldgewin lijkt het, maar het systeem met torenhoge winsten bestaat simpelweg niet en is enkel een manier om je geld afhandig te maken. Hiervoor worden onder andere de identiteiten van bekende personen zoals Marc Coucke, Karen Damen en Gert Verhulst misbruikt om te getuigen over de goede resultaten zodat je vertrouwen wordt gewekt.

Naast de investeringen in bitcoins worden ook heel wat namen van vrouwelijke BV’s misbruikt om schoonheidsproducten of vermageringspillen aan te prijzen.

Wie op de berichten klikt, komt op een andere website terecht met een uitgebreid artikel. Hierin wordt op een sensationele manier uitgelegd hoe het televisiegezicht een goede investering deed of zijn eigen schoonheidsproducten ontwikkelde. De tekst is zelfs gestaafd met een zogezegde reactie van de BV maar als je doorleest, ontdek je vaak zaken die niet correct zijn. Toch kan dit soort berichten veel mensen om de tuin leiden. Geld dat je investeert, ben je nadien echter kwijt. Kocht je producten, dan komen ze meestal niet toe, blijken ze niet van de beloofde kwaliteit te zijn of heb je je een verborgen abonnement op de hals gehaald.

Maar let op, de oplichters passen hun werkwijze steeds aan. Zo zien we de laatste tijd meer nepadvertenties verschijnen waar producten niet meer door bekende personen worden aangeprezen, maar eerder via zogenaamd verbluffende resultaten van onderzoeksprojecten. Wondermiddeltjes om zogezegd sneller te vermageren zijn daar een goed voorbeeld van.

Een aantal tips:

- Ga niet zomaar in op aanlokkelijke advertenties, maar lees ook de kleine lettertjes. Lees in het bijzonder altijd de algemene voorwaarden en eventuele contracten zorgvuldig door.
- Ga nooit in op gratis aanbiedingen die gekoppeld worden aan kosten die je op voorhand moet betalen.
- Weet met wie je te doen hebt: controleer steeds de identiteit van de aanbieder en ga kritisch om met de informatie die je terugvindt op internet. Vind je geen duidelijke, betrouwbare gegevens? Ga dan niet in op het aanbod.
- Deel nooit persoonlijke gegevens: oplichters vragen vaak om een kopie van je identiteitskaart, een foto, bewijs van je domicilie of het nummer van je bankkaart of kredietkaart. Soms beweren ze dat dit wettelijk verplicht is. Ga hier in ieder geval niet op in. De kans is zeer groot dat je gegevens zullen misbruikt worden om fraude mee te plegen.
- Informeer grondig naar het voorgestelde product, de kosten, de risico’s en de rendementen. Als je niet perfect begrijpt wat het aanbod precies inhoudt en wat de modaliteiten en termijnen zijn die gelden voor de doorverkoop van het product, dan kan je de belegging beter links laten liggen. Laat je ook niet onder druk zetten.
- Last but not least: wees op je hoede voor (beloftes van) buitensporige winst. Als een rendement je te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Winst is nooit gegarandeerd.

Nepadvertentie gezien?
- Meld nepadvertenties ook op ConsumerConnect en je krijgt aan het einde van jouw melding meteen advies en informatie over welke stappen je nog kan ondernemen en wie je daarbij kan helpen. De Economische Inspectie van de FOD Economie analyseert je melding en kan beslissen om een onderzoek in te stellen en zo een einde te maken aan die praktijken.
- Rapporteer de nepadvertentie ook bij sociale mediaplatformen zelf, zoals Meta. Dit kan bv. door op de drie bolletjes rechtsboven in de advertentie te klikken.

Toch betaald?
- Dien dan zeker een klacht in bij de Lokale Politie in je buurt.
- Licht zo snel mogelijk je bank in en bel Card Stop (078/170 170) om je bankkaart te laten blokkeren. Laat daarnaast ook je bankrekening blokkeren maar ook je account en bankapp (anders kunnen de oplichters geld blijven afhalen). Door snel je bank te contacteren kan die misschien ook eventuele bedragen die nog niet zijn overgeschreven tegenhouden of nog recupereren.
- Betaalde je met een kredietkaart? Betwist de transactie dan via mijnkaart.be (Visa of Mastercard).
- Uw identiteitskaart of paspoort gedeeld? Laat deze blokkeren door te bellen naar DOC STOP (00800 2123 2123) en vraag een nieuw identiteitsdocument aan bij uw gemeente.