.
Helmut Lotti
donderdag 16 november 2023

Helmut Lotti: “Maar weinig die dat overtreft”

​​​​​​​Hij is de bescheidenheid zelve

Als iemand altijd bescheiden probeert te blijven, dan is het wel Helmut Lotti. Hij heeft bovendien ook nog eens veel bewondering voor alles wat het leven ons te bieden heeft zoals architectuur, kunst, muziek en natuurlijk ook: de natuur.

“Maar weinig door de mens gesculpteerde schoonheid die de natuur overtreft. Een beetje deemoed past wel: het is een voorrecht om een figurant te mogen zijn in zo'n onmetelijk, raadselachtig decor. Er is iets wat ons overstijgt, bedoel ik, en dus moet de mens zich niet als God gedragen. Is dat een religieus idee? Ik weet het niet. Het is vooral een bescheiden idee”, vertelt hij aan Humo.

Valse bescheidenheid staat niet in de woordenboek van Helmut. Daar houdt hij helemaal niet van. Maar dat legt hij nog iets verder uit.

“Maar dan heb ik het niet over hoe je je als mens verhoudt tot dat wat zoveel groter is. Wel over hoe je betekenis probeert te geven aan je eigen petieterige leven. Daar mag wat ambitie bij, vind ik, het verlangen om je talent te munten en een plaats in te nemen. Zélfs een snuif arrogantie mag van mij: wie goed is in iets, hoort dat niet te verbergen.”

Download onze app voor Android of iOS