.
Lieven Van Gils
dinsdag 14 december 2021

‘Het Scheldepeloton’ bekroond met Ha! van Humo

Lieven Van Gils in de prijzen.

Het Canvas-programma ‘Het Scheldepeloton’ heeft de Ha! van Humo gewonnen, de jaarlijkse prijs van de Humo-redactie voor het beste Vlaamse televisieprogramma. ‘Het Scheldepeloton’ is een reeks van Lieven Van Gils rond vijf jongens die hun leven hebben gegeven aan de koers, in het geval van Wouter Weylandt en Dimitri De Fauw ook letterlijk.

Matthias M.R. Declercq schreef het verhaal over de vijf wielrenners en vrienden neer in het boek ‘De Val’. Lieven Van Gils, Hendrik Luyten en Wouter Heymans maakten er met productiehuis Borgerhoff & Lamberigts een televisiereeks over voor Canvas.
De makers van het programma werden verrast door Guy Mortier, die hen persoonlijk ging feliciteren met een trofee en een cheque ter waarde van 5.000 euro.

“Zeker in de interviews met de nabestaanden toonden Lieven Van Gils en co. dat je op televisie de ergste emoties kunt overbrengen op de kijker zonder dat je hoeft in te zoomen op tranen die worden geplengd”, luidt het in het juryrapport.

“Een documentaire over tragische valpartijen, donkere gedachten die het bestaan ondraaglijk maken en een hart dat plotseling en onverklaarbaar stopt met kloppen, maar ook over vriendschap, de onstuimige dromen van jongens, zelfs de schoonheid van het wielrennen”, aldus de jury. “Televisie met een zwaar gemoed, maar vaak licht op de trappers.”

Dit waren de andere genomineerden: ‘Durf Te Vragen’ (Eén), ‘F*** You Very Very Much’ (Streamz), ‘De Kemping’ (Eén), ‘Het Leven in Kleur’ (Canvas), ‘Hi, my name is Jonny Polonsky’ (Canvas), ‘Kinderen van de Migratie’ (Canvas), ‘Over De Oceaan’ (Play4), 'Pano' (Eén) en 'Winteruur' (Canvas).

Bio van Lieven Van Gils