.
Hilde Gijsbrechts in Wittekerke
maandag 27 november 2023

Hilde Gijsbrechts: “Ik ben continu met emoties bezig”

Er is nog een werkpuntje

Hilde Gijsbrechts speelde vele jaren mee in ‘Wittekerke’ als Elke. Veel acteren doet Hilde niet meer, maar ze schoolde zich wel om tot thuisverpleegster. Nu heeft ze pas echt het gevoel dat ze veel mensen kan helpen.

Een thuisverpleegster moet van vele markten thuis zijn, maar dat is voor Gijsbrechts geen enkel probleem.

“Dat is zo en dat maakt het ook boeiend, er is weinig dat mijn team en ik niet doen. Denk aan basiszorg, zoals hygiënische zorg of hulp bij aan- en uitkleden. En compressietherapie, insulinetherapie, blaassondage, infuustherapie, stomazorg, complexe wondzorgen... En dus ook palliatieve zorgen”, zegt ze in Primo.

Maar zo’n job als dit, het is ook moeilijk om het niet mee naar huis te nemen. En dat is ook volgens Hilde de moeilijkste uitdaging aan de job.

“Ik denk dat ik sowieso een gevoelsmens ben. Als actrice was ik ook continu met emoties bezig. Ik kan mijn gevoelens niet uitschakelen. In mijn opleiding werd vaak op hetzelfde nageltje gehamerd, dat je een professionele afstand moet bewaren. Maar dat kan ik niet echt. Dat is dus nog een werkpuntje. Van de andere kant denk ik dat mijn cliënten er maar baat bij kunnen hebben. Ik huil bijvoorbeeld soms mee. Gedeelde smart is halve smart.”

Bio van Hilde Gijsbrechts