.
Jan Verheyen
zondag 14 mei 2023

Jan Verheyen: “Dat was een lelijke misrekening”

Hij stopte met school

In tegenstelling tot veel regisseurs is Jan opgegroeid in een warm gezin. Maar cultuur interesseerde zijn ouders niet. En laat dat nu net zijn wat Jan wel heel erg interesseerde.

“Twee keer per jaar gingen we naar de nieuwste Disneyprent en dat was het. Als tiener mocht ik wel wekelijks naar de cinema in Brussel. Dan zag ik drie vertoningen op een dag. Om die uitstap te betalen werkte ik in Frituur-restaurant Josée in Temse, tot ik voor het plaatselijke weekblad films begon te bespreken en ik ze gratis kon zien”, lacht Jan in Dag Allemaal.

Toen Jan in het vijfde middelbaar zat, wist hij al dat hij iets met film ging doen. Met een paar vrienden draaide hij een sketchfilm en verkocht hij tien keer de refter van het college uit.

“Ik was ervan overtuigd dat de leerkrachten zouden zeggen: ‘Die jongen weet wat hij wil, we gaan hem erdoor laten.’ Een lelijke misrekening, ik had weer grandioze buizen op wiskunde, wetenschap en Duits.”

En dat was een kantelpunt voor Jan. Op dat moment besloot hij dat het goed was geweest en dat hij met school zou stoppen. “Thuis volgde een moeilijk gesprek. Mijn moeder dacht dat mijn vriendin zwanger was, terwijl ik niet eens een vriendin had. Toen heb ik gezegd dat ik stopte met school en mijn vader heeft gewoon eens gezucht. Ik kreeg twee jaar om me te bewijzen, zo niet moest ik terug gaan studeren of de middenjury.”

Bio van Jan Verheyen

Meer Over:

Jan Verheyen