.
Karlijn Sileghem
zondag 28 april 2024

Karlijn Sileghem: “Ik heb dat altijd wel tof gevonden”

Ze stippelde haar eigen route uit

Voor Karlijn Sileghem was acteren in een telenovelle onbekend terrein. Ze is nu te zien als Hilde Somers in ‘Milo’ en dus deelt ze de set met jong talent als Camille, Mathias Mesmans en nog vele andere.

In tegenstelling tot een film of andere reeks is een telenovelle meer een sprookje. Het grootste verschil zit vooral in de werkdruk en draaidagen.

“De draaiperiode van een Vlaamse film duurt maximaal 30 à 40 dagen, terwijl we voor 'Milo' achttien maanden draaien. In die periode nemen we liefst 300 afleveringen op. Dat hogere werktempo betekent dat er minder diep op scènes ingegaan kan worden. Bij een film gebeurt het regelmatig dat er slechts drie à vier scènes per dag opgenomen worden, die ook nog eens gerepeteerd worden. Bij een telenovelle wordt verwacht dat je je materiaal kent als je op de set staat. Dat moet ook als je op een dag tot wel twintig pagina’s draait”, legt Sileghem uit in Primo.

Het grote voordeel dat het met zich meebrengt is dan natuurlijk wel dat je voor anderhalf jaar werkzekerheid hebt. Iets wat voor een acteur ook niet onbelangrijk is.

“In de bijna 40 jaar dat ik actrice ben heb ik het altijd tof gevonden om me een soort eenzame wandelaar te voelen. Ik stippelde zelf mijn carrière uit en huppelde van hot naar her. Vroeger bestonden nog vaste theatergezelschappen. Daar was ik enkel deel van bij de door Luk Perceval opgerichte Blauwe Maandag Compagnie. Ik voelde me echter oncomfortabel in dat strakke keurslijf en had echt wel nood aan vrijheid. Nu is dat anders.”

Bio van Karlijn Sileghem

Meer Over:

Karlijn Sileghem Milo