.
Katrien Devos en Mark Verstraete
donderdag 18 juli 2024

Kotmadam Jeanne sluit definitief de deuren van haar studentenhuis

Dan start het allerlaatste seizoen van 'De Kotmadam' 

Na een indrukwekkende reeks van 25 seizoenen sluit de VTM-reeks 'De Kotmadam' definitief de deuren van haar studentenhuis in Leuven. De nieuwe afleveringen vormen één doorlopend verhaal en zijn vanaf 25 juli te zien op Streamz. De eerste aflevering van 'De Kotmadam' kwam op televisie op 30 december 1991. Met 352 afleveringen is 'De Kotmadam' de langst lopende reeks ooit in Vlaanderen. In totaal verwelkomde het studentenkot 29 verschillende studenten.

Het belooft een emotioneel afscheid te worden van de iconische kotmadam Jeanne Piens (Katrien Devos) en haar echtgenoot Jef Liefooghe (Mark Verstraete). De avonturen van Jeanne en haar studenten konden meer dan dertig jaar de harten van de kijkers veroveren.

Het allerlaatste seizoen vertelt het verhaal van Jeanne en Jef die met pensioen gaan en de studenten die op het punt staan om af te studeren. Jef heeft zijn toekomst al helemaal uitgestippeld: met pensioen gaan en elke dag gaan vissen, liefst al rondtrekkend aan de Spaanse kust. Een mobilhome heeft hij alvast gekocht. Voor Jeanne ligt het anders. Zij kan haar geliefde studenten maar moeilijk loslaten. En toch zullen Martha (Helle Vanderheyden), Ines (Anouck Luyten), Victor (Frederik Huys) en Simon (Arno Moens) weldra afstuderen en het kotleven achter zich laten.

Maar Jeanne maakt zich ook zorgen over haar moeder die ze niet in de steek wil laten. Daarom bedenkt Jef een plan. Hij stelt voor om ma mee op reis te nemen in de vaste overtuiging dat ze toch gaat weigeren. Maar Jeanne wil het graag een kans geven en nodigt ma uit om bij hen te komen logeren om uit te proberen of het klikt met Jef. Dat wordt een hele uitdaging voor Jef want zijn schoonmoeder is niet bepaald de meest geliefde vrouw in zijn leven.

De rol van de ma van Jeanne wordt vertolkt door niemand minder dan actrice Alice Toen. Zij viert deze zomer haar 100ste verjaardag en duikt voor het laatste seizoen maar al te graag op in de serie.

Daarnaast zullen ook veel fans uitkijken naar de comeback van deze ouwe getrouwen: Pepijn Caudron (Gentil), Bert Van Poucke (Hugo), Anne Denolf (Sam) en Christel Van Schoonwinkel (Betty).

Andere gastrollen zijn er voor Machteld Ramoudt, Fred Van Kuyk, Dirk Van Dijck, Mieke Bouve, Erika Van Tielen, Ron Cornet, Mieke De Grootte, Jeff Aendenboom, Stoffel Bollu, Sieg De Doncker en Andrew Van Ostade.

De laatste zes afleveringen beloven opnieuw veel humor en een nostalgische knipoog naar 'De Kotmadam' door de jaren heen. De VTM-reeks is vanaf 25 juli beschikbaar op Streamz en later op VTM. Ook seizoenen 18 tem 24 zijn te bekijken op Streamz.

Bio van Katrien Devos