.
Lien Van de Kelder
dinsdag 8 oktober 2024

Lien Van de Kelder: “Ik stond te trillen op mijn benen”

Heel heftig

We leerden Lien Van De Kelder kennen als Sofie uit ‘Thuis’ en later zagen we ze ook opduiken in onder andere ‘Zone Stad’. Als actrice is ze nu minder vaak op televisie te zien, maar ze is wel actief in de politiek.

Men had meteen veel vertrouwen in haar en als nieuwkomer op de Antwerpse lijst van Vooruit kreeg ze meteen een derde plaats toegewezen. Haar eerste aanvaring met Vlaams Belang maakte een diepe indruk.

“Kathleen Van Brempt was ziek en had me gevraagd om haar te vervangen op een lijsttrekkersdebat over economie, met kopstukken als Bart De Wever en Jos D'Haese. Ik had amper drie uur om me voor te bereiden, over de haveneconomie, INEOS en scale-ups. Ik deed het in mijn broek”, lacht Lien in Humo.

Tijdens dat debat heeft Lien vooral gepleit voor een herwaardering van de technische richtingen. Er wordt de laatste tijd veel talent verloren. Volgens Humo liet Sam van Rooy van Vlaams Belang weten dat ze ‘al die allochtonen’ niet nodig hebben. Lien Van de Kelder vond dan weer dat ze het onderwijs niet moeten opdelen in A- en B-stromen.

“Hij werd woedend: hij kwam op tien centimeter van me staan en kafferde me uit voor de hele zaal, met héél vrouwonvriendelijke praat. Zelfs de moderatoren leken in paniek. Van Rooy zei dat ik zijn programma niet had gelezen, maar daar staan heel enge dingen in, zoals een opsporingsbrigade voor illegalen. Toen hij was uitgeraasd, stond ik te trillen op mijn benen", vertelt Van de Kelder in Humo.

Sam van Rooy contacteerde ons ondertussen en heeft het over onwaarheden die in Humo worden geschreven.

"Ten eerste heb ik niet gezegd dat we 'al die allochtonen niet nodig hebben'. Ik heb gezegd dat een studie van de bank ING heeft uitgewezen dat de bevolkingsgroei in Antwerpen niet kwaliteitsvol is voor onze economie/welvaart. Ten tweede kwam ik niet 'op tien centimeter van haar staan'. Wij stonden gewoon per twee naast elkaar opgesteld aan hetzelfde debattafeltje. Ten derde 'kafferde' ik haar niet uit. Ik zei stellig dat ze loog of ons programma niet heeft gelezen. If you can't stand the heat... Ten vierde was er geen sprake van 'héél vrouwonvriendelijke praat'", steekt van Rooy van wal.

"
Integendeel: ik wees op de mensen met migratieachtergrond, waaronder mijn hooggeschoolde Iraanse vriendin, die wél een economische meerwaarde zijn. Jammer dat iemand die nieuw is in de politiek zulke laster de wereld in stuurt", besluit de politicus.

Bio van Lien Van de Kelder

Meer Over:

Lien Van de Kelder