.
Frances Lefebure en Lieven Scheire
zaterdag 12 november 2022

Lieven Scheire: “Gelukkig heb ik dat nu onder controle”

Hij is voor veel bang

Heeft u al een keertje gekeken naar ‘Ons DNA’ op VTM? Het programma wordt gepresenteerd door Lieven Scheire en Frances Lefebure en laat ons kennis maken met de wereld van DNA. Het is een wetenschappelijk, maar ook luchtig programma, maar een antwoord op ethische vragen, dat geven ze niet.

“Ook de genetici zelf zeggen duidelijk: wij gaan niet alléén beslissen hoe we ermee omgaan, de hélé samenleving gaat mee moeten kiezen. Het is een zeer interessant koffiemachineprogramma. Gespreksstof genoeg de volgende dag”, lacht het presentatorsduo in Dag Allemaal.

Iedereen wil wel iets van zijn DNA kunnen doorgeven aan zijn kinderen, en liefst alleen de positieve dingen. Zo zou Frances graag haar empathie doorgeven aan haar kinderen.

“Het is makkelijker om te antwoorden op: ‘Wat wil je niet doorgeven?’ Bij mij mogen ze nervositeit en aanleg voor fobieën weglaten. Ik was veel te stressgevoelig en ik had een fobie voor tunnels, treinen, vliegtuigen… Dat is gelukkig meer onder controle nu”, zegt Scheire.

Heel leuk allemaal dat DNA zelf kunnen kiezen en bepalen, maar Frances laat toch liever ‘nature en nurture’ zijn ding doen. “Ook omgevingsfactoren spelen mee. Je kan zelf aan je mindere kantjes werken, dat maakt je rijker volgens mij. Elke mens is uniek, je moet het doen met wat je krijgt.”

Bio van Lieven Scheire en Frances Lefebure