.
Luc Appermont
donderdag 3 oktober 2024

Luc Appermont: “Ik beschouwde het als toverdozen” 

Een beetje naïef 

Op 4 oktober wordt Luc Appermont 75 jaar. In datzelfde jaar vonden er enkele belangrijke gebeurtenissen plaats zoals het oprichten van de NAVO, de uitreiking van de eerste Emmy Awards en de Sovjet-Unie die voor het eerst een atoombos testte.

Maar 1949 is niet het jaar dat de meeste indruk heeft nagelaten op Luc. Dat gebeurde pas een aantal jaren later.

“De grootste indruk maakte 1956 op me. Ik was toen zes jaar en keek voor de allereerste keer televisie. En op diezelfde dag dronk ik ook mijn eerste cola. En ging ik voor het eerst - met dank aan mijn opa - naar een café. De eerste beelden die ik toen op mijn netvlies geprojecteerd kreeg, waren fragmenten van de mijnramp van Marcinelle”, blikt hij terug in Primo.

Beelden met huilende vrouwen omdat hun partner was omgekomen bij de ramp liet een diepe indruk na op Luc. En dat allemaal in zwart-wit, want kleurentelevisie bestond nog niet.

“Ik denk dat er in heel Bilzen maar drie of vier tv's waren. In het café stond die op een kastje. Thuis hadden we een radio, die ook op een kast stond. Als kleine Luc, zo hebben mijn ouders me verteld, ging ik altijd achter de radio kijken om te zien waar de meneer die sprak de radio binnen- en buitenging. In mijn kinderlijke naïviteit beschouwde ik radio en televisie als toverdozen.”

Bio van Luc Appermont

Meer Over:

Luc Appermont