.
Luk Alloo
woensdag 12 april 2017

Luk Alloo in de gevangenis van Kinshasa

Luk Alloo naar Kinshasa.


Op donderdag 13 april trekt Luk Alloo naar de centrale gevangenis Makala in Kinshasa. Daar zitten 8.000 mannen, vrouwen en minderjarigen opgedeeld in 11 grote afdelingen. Filmen is er niet van zelfsprekend. Luk Alloo kreeg de toelating om in een bepaald deel van de gevangenis te filmen, maar de bewakers en het administratief personeel houden de ploeg met argusogen in de gaten.

Ondanks de schrijnende armoede en het gebrek aan hygiëne ontwikkelt de gevangenis zich als een leefgemeenschap. De gevangenen leren elkaar lezen en schrijven, maar de onwetendheid blijft. Geen enkele gevangene weet precies wanneer hij vrijkomt. De redenen waarom sommige mannen in de cel zitten, blijven bovendien verbijsterend. Een man zit al 10 jaar in de gevangenis omdat hij oppositie voerde tegen president Kabila. Ook Pascal zit al 16 jaar opgesloten voor dezelfde feiten.



Te midden van de politieke gevangenen ontwaart Luk Alloo een blanke gevangene. Een Belg die werd veroordeeld voor seksueel misbruik van 2 minderjarige meisjes. Zijn rechtszaak kwam in Congo in het nieuws. Zoals zoveel seksdelinquenten probeert ook Francis zijn pedoseksueel gedrag te minimaliseren. “Ik werd 2 jaar geleden veroordeeld”, getuigt hij. “Misschien kom ik over 8 jaar vrij. Als de autoriteiten strafvermindering geven. Ik had dit misschien niet moeten doen, maar de meisjes hier zijn jonger dan ze eruitzien.”



​Alloo in de buitenlandse gevangenis, donderdag 13 april om 21.50 uur op VTM.