.
Kenza Ameloot
woensdag 29 mei 2024

Mama van Kenza Ameloot maakte genocide mee: “Dat bracht een mix van angst en hoop” 

Ze is veel familie verloren 

Toen Kenza Ameloot Miss België 2024 won, was dat een mooi moment voor de miss zelf, maar ook voor haar mama Joseline. Zij heeft al heel wat miserie meegemaakt in haar leven en heeft zelfs een genocide meegemaakt.

“Daar praat ik liever niet over. Tussen april en juli van 1994 werden in slechts 100 dagen naar schatting 800.000 Rwandezen vermoord. Deze tijd van het jaar herinnert me telkens weer aan een pijnlijk verleden. Het is al 30 jaar geleden, maar telkens weer rijt het oude wonden open. En nog steeds zie je de littekens in mijn gezicht. Het is sowieso een wonder dat ik het drama heb overleefd. Tal van familieleden zijn tijdens de genocide vermoord”, klinkt het in Primo.

Van het ene moment op het andere moet je je huis en bezittingen achter laten om te vluchten naar een ander land, makkelijk is dat natuurlijk niet.

“Dat bracht een mix van angst en hoop met zich mee. Het was een hartverscheurende ervaring. Tegelijk leek het alsof er in Europa niet veel fout kon gaan. Ik was nog jong, in de twintig. Ik dacht dat ik in België in het beloofde land zou terechtkomen, in de hemel op aarde. Maar het werd een kleine hel, want het heeft liefst zes jaar geduurd voordat ik de nodige papieren kreeg. En als sans papiers kon ik gedurende die tijd ook niet werken. Later volgde ik een opleiding tot kinderverzorgster, maar ik heb ook in bejaardentehuizen gewerkt.”