.
News Image

Mijn Pop-Uprestaurant: Jury stapt op in Genk

Sergio Herman: hier sla je iemand mee dood, dit is niet te vreten


Vanaf nu is alles voor écht. De pop-ups zijn vanaf vandaag open en de volgende weken zullen de zes duo's dan ook koken voor een streng maar rechtvaardig publiek. Voor de generale repetitie konden ze nog hun familie en vrienden uitnodigen maar vanaf nu komen mensen die zelf reserveerden langs. Na een matig bezoek aan Antwerpen en een geslaagde avond in Kortrijk gingen juryleden Sergio Herman, Sepideh Sedaghatnia en Gert Verhulst donderdag langs in L’Oro Nero van Giordano & Myrthe en het Griekse Kommáti van Sven & Amanda. Wat de jury daar te zien kreeg hebben ze nooit maar dan ook nooit meegemaakt. Het was zelfs zo erg dat de jury uit pure teleurstelling opstapte.



Tijdens de voorbereiding van deze belangrijke avond stapten Sergio, Gert en Sepideh al even binnen bij de twee pop-ups. In L’Oro Nero treffen ze echter alleen Myrthe aan. De Italiaanse chef Giordano is nergens te bespeuren, twee uur voor de start van de service. Giordano is een echte Italiaan: komen we er vandaag niet, dan komen we er morgen wel. Giordano was met de rest van de keukenploeg gaan winkelen. Myrthe begrijpt niet waarom Giordano alles op het laatste moment blijft doen. Voorbereiding is heel erg belangrijk, vooral in de horeca weet de gastvrouw van L'Oro Nero. A la minute krijg je niets meer opgelost, vult zij aan. Voor het eerst krijgen we ook eens beelden van de jury in de wagen te zien. Op weg naar het verre Limburg vertelt Gert Verhulst benieuwd te zijn naar wat de Limburgers gaan presteren. Gert komt graag in Limburg. De jury is benieuwd naar wat Sven en Amanda gaan presteren en presenteren. Ze noemen Sven de kokende minion en daarvoor lijkt hij zich helemaal niet te schamen. Hij pakt er overal mee uit. Ik denk dat dat zijn artiestennaam gaat worden, merkt Gert Verhulst fijntjes op. Ik ga toch met een klein hartje. Giordano, ik weet het niet goed. Als er ergens stress is, tussen de twee, dat het daar wel is.



Terwijl Gert en Sepideh in L’Oro Nero hun ogen richting interieur afdwalen merkt Sergio Herman op dat er geen enkele kok in de keuken ze zien is. Myrthe lucht haar hart tegenover de chef. Ze heeft naar eigen zeggen al 100 keer tegen Giordano gezegd dat hij meer moet plannen en moet voorbereiden maar het lijkt niet te helpen. Dat Giordano nog niet in de keuken te vinden is op het moment dat de jury langs komt, kan er bij de Sergio Herman niet in. Zo kan je geen bedrijf runnen. En zeker geen restaurant. En het gaat van kwaad naar erger met de commentaar van Sergio Herman. Sergio Herman heeft er geen goed gevoel bij en spaart Giordano niet: Onze luie, Italiaanse beer is hier. Er staat hier nog geen kloten klaar in je keuken. Ik heb nog nooit een restaurant geweten dat straks voor de eerste keer opengaat voor 30 couverts en dat de chef nu het restaurant komt binnen gewandeld. Offscreen voegt Sergio eraan toe dat sommige beren een winterslaap van een half jaar houden en dan pas uit hun hol komen. Als hij dat van plan is.... Giordano voelt zich niet goed bij de donderpreek van de jury. Ergens is de commentaar terecht maar de donderpreek is volgens hem overdreven.



Dan gaat de voorbereiding bij buren Sven & Amanda stukken vlotter. Amanda heeft de tafels tot in de puntjes weten in te kleden. Er moet voor haar structuur zijn, ook in de tafelschikking. Het valt de jury meteen op dat Sven wel achter de kookpotten staat maar het is Amanda die met haar tijgerpakje - volgens Gert Verhulst een panterpakje - even alle aandacht naar zich toe trekt. Maar Sergio Herman merkt in de keuken een probleem: Sven is met de mis-en-place klaar maar Sergio Herman merkt dat de zalm in het gerecht volledig uitgedroogd is. Hij geeft Sven dan ook de raad om nieuwe zalm te gaan halen en het gerecht opnieuw te maken. Maar ook Sven heeft een eigenwijs kantje. Sven ziet het niet zitten om nieuwe zalm te gaan halen en het gerecht opnieuw te maken. Twee uur voor de start van de service, daar heeft hij gewoon niet voldoende tijd voor (lees: hij heeft er gewoon geen zin in) en hij besluit dan maar om gewoon te foefelen en de schoonste stukken voor de jury opzij te zetten. De familie en vrienden krijgen dan maar de shit voorgeschoteld. Bij de buren is Giordano ondertussen gas aan het geven. Na een preek van Myrthe besluit hij dat ze voortaan toch maar alles gaan bestellen. Wat er vandaag gebeurd is, mag en zal niet meer gebeuren.

In Antwerpen krijgen Miette en Willem een mailtje van Hannes. Zijn taco's werden door de jury afgekraakt en dat weegt op Hannes. In die mate zelfs dat hij besluit om Miette en Willem niet meer bij te staan. Komt dat even goed uit voor het jonge duo dat van plan was om Hannes aan de deur te zetten. Bij buren Caroline & Gillian werken ze aan het verfijnen van hun gerechten. Een burger die als een blok beton voelt, dat kan voor de meisjes niet. Ze willen de jury overtuigen dat er wel potentieel in hun gerechten zit en daar willen ze alles voor doen.



De jury start de service bij Sven en Amanda met een cracker met daarom venkelzaad, venkel, pastinaakcrème en ansjovis. Het gerecht valt in de smaak bi jde jury, al is er nog werk aan de winkel. Minder enthousiast is Sergio over het servies en de tafeldekking. Het servies heeft volgens hem een Japans karakter. Het voelt alsof hij in een sushitent zit. Zo oerlelijk . Ook Gert is verre van onder de indruk. De Griekse touch is echt ver te zoeken. Ik heb zo het gevoel om in een wegrestaurant te zitten, zo langs de E40 in Athene, vult Sergio Herman aan. Gert probeert nog wat te zalven omdat het interieur nog niet volledig klaar is. De jury informeert bij Amanda naar het interieur en nadat Sepideh zich ook kritisch heeft uitgelaten, panikeert Amanda in de keuken. Zij begint er als het ware van te wenen. De stress slaat toe en dan raken de negatieve dingen haar extra hard. Amanda wil niet liever dan eens goed huilen en alles uitsnikken maar dat kan niet. Ze moet haar pokerface terug opzetten en alsof ze als kapster niet anders gewoon is, draait ze de knop helemaal om. Dat moet ook wel want Amanda gaat de 'shitzalm serveren bij de jury. Het trucje van Sven werkt. Sepideh merkt zelf op dat Sven duidelijk nieuwe zalm is gaan halen. En toch is de jury kritisch: de paprika in het gerecht is niet lekker. Sergio Herman stoort zich aan het overmatig gebruik van paprika. Sven heeft werkelijk in elk gerecht paprika gebruikt en hij ziet nog meer dingen die niet kloppen. Wat te denken van een aardappel waarmee je iemand kan doodslaan? Wanneer Amanda komt vragen of alles naar wens is, krijgt ze dit van Sergio Herman te horen. Ik denk dat als je op een regenachtige dag als vandaag met je wagen langs de ring een beetje verder een Griekse frituur binnenstapt, je daar beter eet . Het is geen Griekse superman die in de keuken staat. Amanda proeft een aardappel en merkt dat die verre van gaar is, precies een pingpongbal. Voor haar is het feit dat Sven geen aardappel kan koken de mop van het jaar. Kan Sven een echte Griekse tragedie vermijden met het dessert? Helaas pindakaas. Met enige tegenzin proeft Sergio, zijn ogen zeggen dat het verre van smaakt. Er was iets foutgelopen met verkeerde bommetjes om de yoghurtespima te maken. Het tintelt dan ook in de monden van de juryleden. Amanda vond het gerecht wél lekker . De jury hoopt dat de Italiaanse buren het er beter vanaf brengen want na de gerechten bij Sven en Amanda blijven ze niet meteen met een goed gevoel achter. Giordano lijkt goed op dreef. Bij elk gerecht hoort bij Myrthe en Giordano een specifiek drankje. Maar er loopt duidelijk wat fout met de coördinatie van dit duo.



De cocktail van Myrthe staat al 25 minuten op tafel op het moment dat Giordano zijn pizza aan het bakken is. Tot overmaat van ramp laat hij die pizza ook nog eens verbranden. Hij kiepert zijn eten dan maar buiten op de koer. Maar er zijn nog meer problemen met de bereiding van de gerechten. Het is één en al chaos bij Myrthe en Giordano. Met vol goede moed gaat de jury aan tafel. Sergio zijn reactie bij het eerste gerecht was echt lekker. Bij de eerste cocktail mag Myrthe het alvast komen uitleggen bij Sepideh: een cocktail met gin, dat kan beter, dat kan volgens haar origineler dan een ordinaire gin-tonic.

Het voorgerecht bij Myrthe is een kort gebakken langoustine met witte asperges met smaken van appel en bergamot. Daar hoort nog een focaccai bij maar die blijkt nog in de oven te zitten. Oeps, de oven! En jawel, alweer is er iets aan het aanbranden. Altijd op het verkeerde moment, roept Giordano. En opnieuw vliegt er eten buiten. De jury besluit niet op het brood te wachten want ze hebben honger. De asperge van Sergio is rauw en tot overmaat van ramp proeft hij ook nog eens appelcompote uit een pot. Dit is niet te vreten, voegt hij eraan toe. Godverdomme, hoe is dat toch mogelijk? Dat gaat er in mijn hersenpan niet in . Asperge, venkel, citrus en... appelmoes. Dat is de slechtste combinatie ever. Gelukkig smaakte het brood - dat een uur later kwam - wel lekker.



De jury zet alle hoop op het hoofdgerecht. De vorige keer was het feit dat het vlees véél te dik was gesneden één van de opmerkingen aan het adres van Giordano. Giordano besluit het vlees veel fijner te snijden. Bij het hoofdgerecht krijgt de jury opnieuw een cocktail met gin. Het hoofdgerecht stelt volgens de jury niet veel voor. Geen jus, geen verfijning, een Italiaanse fucking joke. Sergio noemt het gerecht een kutje met Italiaanse peren. Gert Verhulst: we zijn een beetje gefrustreerd eigenlijk. De jury spaart het Italiaanse duo niet. Ook de cocktails passen niet omdat het Sven het concept gewijzigd heeft. Myrthe beseft dat het al twaalf uur is en niet langer vijf voor twaalf. De jury heeft nog één gerecht te goed bij Myrthe en Giordano: het dessert. Ook daar hoort een cocktail bij. Sepideh: Voor de derde keer krijg ik nog eens een cocktal op basis van gin. Dan ben ik er helemaal klaar mee. Wat kom ik hier in godsnaam doen? . Sergio Herman noemt het een Italiaanse marteling. Het dessert is een pizza met daarop aardbeienconfituur, aardbeien, basilicum en balsamico. Dat ruikt naar Nutella merkt Sepideh op. Het is een marteling, voegt Sepideh er verder nog aan toe. De jury besluit om niet verder te eten. Als ik al iets laat staan, dan moet het al wreed zijn. En het staat er... . Sergio Herman gaat nog liever naar de bioscoop recht tegenover de popup van Myrthe en Giordano met een zak popcorn erbij. Ik ga een toffere avond hebben. Ik wil weg hier. Sergio besluit om meteen te vertrekken zonder ook maar één woord tegen Myrthe en Giordano te zeggen. Het is duidelijk dat het duo geen goede beurt gemaakt heeft bij de jury. Na de service is er een dan ook een evaluatiegesprek in L’Oro Nero. Myrthe hamert erop dat elk gerecht pizza moet bevatten. In een pop-up mag het héél extreem zijn. Maar drie keer gin, mag dat dan wel??? Giordano hakt al vrij snel een knoop door: hij neemt een echte pizzabakker in dienst en wil de gerechten aanpassen.



Na de generale repetities keert de rust terug in de verschillende pop-ups. Tot de duo’s een videoboodschap krijgen van Evi Hanssen. De jury heeft alle pop-ups bezocht en geeft uitgebreid feedback. Aan de kandidaten om te achterhalen hoe hun concurrerende buren het ervan afgebracht hebben en te ontdekken wie volgens Sergio, Sepideh en Gert de beste pop-up heeft tot nu toe. In Antwerpen krijgen Miette en Myrthe al bij al vrij positieve commentaren. Willem moet zich volgens Sepideh meer laten zien in de zaak. Caroline en Gillian slaan de plank volledig mis. Gert gaat door op de burger, daar maak je volgens hem niemand blij mee. Het duo moet fucking lekkere fufu maken. Het restaurant van Miette en Willem wil deze battle. Volgens Sergio Herman steken ze er zelfs met kop en schouders bovenuit. Caroline en Gillian zijn het eens met de commentaar maar zijn ervan overtuigd dat ze volgende keer betere commentaren gaan krijgen.

De jury ging uiteraard ook in Kortrijk langs. Daar scoorden Magali & Chloë. De jury is bijzonder lovend over de zusjes maar er is volgens de jury geen reden om te vroeg te juichen. Er kan de komende weken nog veel fout lopen. De verwachtingen bij Jan & Nele waren bijzonder hoog maar de jury had er meer van verwacht. Sergio Herman is ervan overtuigd dat Jan & Nele echter kunnen winnen. De voorkeur gaat deze keer toch uit naar Magali & Chloë. Ook deze keer weer unaniem. De vosjes (de zusjes dus) staan voor Sergio Herman met stip op nummer één. Ondanks de dramatische dag in Genk heeft de jury toch lovende commentaren. Vooral voor Amanda dan. Zij is een knappe en fantastische gastvrouw. Sven kon dan weer stukken beter. De jury was ook in hem teleurgesteld. Het was echt Griekse plastic dat ik proefde. Gert Verhulst heeft heel wat tips voor Sven & Amanda en roept hen op om ook hun buren in de gaten te houden omdat het daar volledig aan het ontsporen is. Sepideh dreigt zelfs om niet meer naar Genk te komen. Ze is echt niet happy met wat ze bij Giordano en Myrthe geproefd heeft. De passie voor cocktails was volgens Sergio Herman volledig weg. De beste pop-up in Genk is Kommati van Sven & Amanda.