.
Mijn Keuken Mijn Restaurant: juryleden Sergio Herman & Marcelo Ballardin
dinsdag 12 november 2019

Natte droom Sergio Herman woensdag werkelijkheid

Sergio Herman en Axel Daeseleire starten hun laatste reis.


Sergio Herman en Axel Daeseleire trekken voor hun laatste reis naar Sergio’s absolute droombestemming: Japan. Een land dat hem al jaren inspireert en waar hij zelfs zijn restaurant Blueness op baseerde, maar waar hij opvallend genoeg nog nooit is geweest. Tijd om samen met Axel de keuken en soms bizarre cultuur te ontdekken. “Japan is voor mij een natte droom, een fascinatie”, vertelt Sergio. “Het is de zoektocht en het zien van perfectie. Alles gebeurt hier volgens traditie en metier. Van generatie op generatie. Ik heb de reis lang uitgesteld uit schrik dat de realiteit een desillusie zou zijn, maar dit is een ultieme ervaring.”



Die ultieme ervaring start voor Sergio en Axel bij de beste sushichef ter wereld. Zijn typisch Japanse werklust en drang naar perfectie zijn voor Sergio heel herkenbaar. “Ik sliep zelf ook amper 3 uur per nacht en heb mijn 2 oudste kinderen niet echt zien opgroeien”, vertelt hij. Tijdens een bezoek aan een tempel staat de chef stil bij het verlies van zijn doodgeboren zoontje Josha. “Het is een deel van ons leven en ik sta er elke dag bij stil. De dag dat hij dood ter wereld is gekomen, zijn pijnlijke herinneringen. Nu kunnen we er anders naar kijken en aanvaarden we dat. Ik draag altijd een ketting die me aan hem doet denken. Het is de gesmolten trouwring van mijn vader, met een vingerafdruk van hem en van Josha.”

Met de nachttrein reist het duo richting Osaka, waar ze om 4u verwacht worden op een visveiling, die wereldberoemd is voor de tonijn. Al is Axel vooral benieuwd naar die andere delicatesse: kogelvis. De vis is 30 keer dodelijker dan een gifslang en ook Sergio heeft hem nog nooit geproefd. Van de ene delicatesse gaat het naar de andere: een tempura van vissperma. “Het lijkt wel een mengeling van opgeklopte room en meringue”, concludeert Sergio. In de keizerlijke hoofdstad Kioto beleven ze een Japanse traditie uit de tijd van de Samoerai en dineren ze met één van de weinige geisha’s die het land nog heeft.

Het land van de rijzende zon heeft veel verschillende gezichten en verborgen kantjes, die Sergio en Axel niet uit de weg gaan. Het klinkt als een trip om nooit te vergeten, maar kunnen de torenhoge verwachtingen van de chef ingelost worden?

Sergio & Axel: Van de Kaart: aflevering 6 op woensdag 13 november om 21.40 bij VTM