.
News Image

Nieuwe docureeks Het gezin

Herkenbaar en authentiek, vanaf 1 november op Eén.
Wie is er niet benieuwd naar wat er zich achter de gevels van onze Vlaamse huizen afspeelt? Acht gezinnen geven de toestemming om voor de docureeks Het gezin hun doen en laten dag en nacht te volgen. Zo krijgen we een unieke inkijk in hun leven. Soms ontroerend en emotioneel, soms absurd en grappig, maar vooral authentiek, herkenbaar en respectvol.

Deze acht families zijn stuk voor stuk doorsnee gezinnen, maar voor elk van hen breekt er een bijzondere periode aan. Het gezin volgt hen tijdens die buitengewone maanden. Een speciaal ontwikkeld camerasysteem in hun woning en auto legt de kleine en grote momenten vast zonder dat hun dagelijkse leven erdoor beïnvloed wordt.

We kijken onder meer binnen bij Danielle en haar puberdochter Noémi, die samen vol overgave en met humor strijden tegen Noémi’s ongeneeslijke longziekte. We volgen Sanne en Tom, die na een lang traject van vruchtbaarheidsbehandelingen reikhalzend uitkijken naar de geboorte van hun tweeling. En we maken kennis met Jef, een 94-jarige ex-koloniale gezondheidswerker, die met de steun van zijn jonge dochters er alles aan doet om alleen te kunnen blijven wonen.

Het gezin: vanaf 1 november elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Hoe breng je het doen en laten van een gezin in beeld, zonder daarbij de normale gang van zaken te verstoren? Dat was een belangrijk vraagstuk bij Het gezin. Het programma kon niet door een klassieke cameraploeg worden gefilmd. De aanwezigheid van een cameraman zou aan de ene kant een te grote impact hebben op de gezinnen. Aan de andere kant was de periode waarin de opnames gebeurden, veel te lang: alle gezinnen werden twee tot vijf maanden lang gefilmd. Bovendien was het onmogelijk te voorspellen wanneer de belangrijke momenten in het leven van de gezinnen zich zouden voordoen.

Manu Vanderjeugd, creatief verantwoordelijke bij Geronimo en zelf jarenlang actief als cameraman:

Al tien jaar proberen we de realiteit op een zo authentiek mogelijke manier in beeld te vatten. Heel vaak zijn we daar op een heel goede manier in geslaagd met een klassieke cameraploeg. Maar bij dit project wisten we dat we op een totaal nieuwe manier moesten gaan nadenken. Als cameraploeg verander je altijd op een of andere manier de realiteit. Mensen gaan zich net een klein beetje anders gedragen. Om een echte blik in de huiskamer te werpen, moesten de gezinnen zich thuis op hun gemak voelen.

Daarom ontwikkelde het productiehuis Geronimo in samenwerking met de KU Leuven een uniek camerasysteem. In elke woning werden onbemande camera’s geïnstalleerd die verbonden zijn met een centrale server. Door middel van persoonsdetectie in de beelden, begonnen de camera’s met opnemen. Ingenieurs van Campus Denayer slaagden erin om de computer te laten voorspellen wanneer een persoon een kamer zou binnenlopen, zodat de camera’s in die kamer al begonnen met filmen nog voordat de persoon één voet binnen had gezet.  Zo werd er geen enkel belangrijk moment gemist.

Redacteurs van het programma kunnen live de beelden zien die worden opgenomen bij de gezinnen. Waar nodig kunnen ze de camera’s ook aansturen om de kaders aan te passen.

Tijdens het hele opnameproces, dat in totaal tien maanden duurde, werd de techniek samen met de KU Leuven verder ontwikkeld. Op dit moment is de persoonsdetectie zo ver gevorderd dat de camera’s binnenkort volledig autonoom zijn. Zonder menselijk ingrijpen zullen de camera’s dus zelf het beeldkader bepalen.

De gezinnen werden niet alleen in hun woning gevolgd. De gezinswagen is vaak een verlengstuk van het huis waar belangrijke zaken worden besproken. Ook daar was een automatisch camerasysteem noodzakelijk. In de wagens werden twee camera’s en een compacte opname-eenheid geïnstalleerd. De gezinnen kregen een speciale sleutelhanger die ze aan hun autosleutel bevestigden. Via een bluetoothsignaal maakt de sleutelhanger verbinding met de camera’s, zodat die al beginnen opnemen nog voordat de gezinsleden in de wagen stappen.

Aflevering 1 op woensdag 1 november.
Katrien en Sam trekken de deur open van hun nieuwe huis. Ze gaan er wonen met hun nieuw-samengestelde gezin van vier kinderen. Alles is nieuw: van de slaapkamers en de toiletten, tot de loslopende schapen in de tuin tot de nagelnieuwe huisregels.
Noémi komt door haar longaandoening weinig het huis uit, waar ze samen woont met haar mama Danielle. Het bezoek van twee vriendinnen is dan ook een hoogtepunt waar ze al dagenlang naar uitkijkt. Noémi kan alleen genezen met een dubbele longtransplantatie. Een gesprek met haar transplantatiearts brengt plots schot in de zaak.

De 94-jarige Jef woont samen met zijn hond en kat in een huis in Loppem. Zijn 29-jarige dochter Julie helpt hem waar ze kan om ervoor te zorgen dat Jef alleen kan blijven wonen. Maar de hoogbejaarde oud-koloniale arts heeft in zijn leven ingebakken gewoontes opgedaan, dus de hulp van zijn dochters zorgt soms voor spanning. Lieve, de jongste dochter van Jef, komt op bezoek met verrassend nieuws.
 
Het gezin: vanaf 1 november elke woensdag om 20.40 uur op Eén.