.
Clara Cleymans
donderdag 31 december 2020

Nieuwe fictie op Eén met Clara Cleymans en Rik Verheye

Clara Cleymans en Rik Verheye spelen koppel.

In de beklijvende en herkenbare relatie-comedy We moeten eens praten maken we kennis met het koppel Els (vertolkt door Clara Cleymans) en Alex (Rik Verheye), dat in volle crisis zit. Na een relatie van vier jaar maakt Els het plots uit met Alex: ze heeft iemand anders. De wereld van Alex stort in. Zijn hart breekt, de paniek slaat toe, hij kan het niet aanvaarden… Had hij dan niks door of was hij niet aan opletten?

Els wil dat Alex zijn koffers pakt en vertrekt. Maar dan wordt het land plots geteisterd door een gifwolk. Iedereen moet binnenblijven op bevel van de regering. Tijd genoeg voor Els en Alex om elkaar terug te vinden – of definitief af te stoten. Na heftige gesprekken, romantische herinneringen en kwetsende verwijten weten ze: overleven we dit als koppel? Een snedige minireeks over liefde en kwetsbaarheid. We moeten eens praten wordt geregisseerd door Jeroen Dumoulein, het scenario is van de hand van Joost Vandecasteele. We moeten eens praten is een productie van De Mensen.

• Els (Clara Cleymans): Els is 32 en leerkracht in een lagere school. Els voelt zich - tegen haar zin - de enige volwassene in haar relatie met Alex. Ze heeft het leuk met hem, maar is het ook spannend genoeg? Ze heeft weinig affiniteit met zijn interesses en omgekeerd geldt dat ook. Els voelt zich onzeker, alsof ze vastzit in het leven. Is dit het dan? De warboel in haar hoofd zorgt ervoor dat ze ronddwaalt, op zoek naar iets of iemand die haar het gevoel geeft dat ze de moeite waard is. Ooit moet die persoon Alex geweest zijn… maar dat is ze blijkbaar vergeten.

• Alex (Rik Verheye): Alex is 32, website designer en een puber in een volwassen lijf. Hij spendeerde zijn jeugd achter een computer en heeft best wel wat wetenschappelijk inzicht. Hij is trots dat hij met zijn passie geld verdient, maar voelt hierdoor geen noodzaak om sociaal te zijn of als koppel uitstappen te maken. Hij is al vier jaar samen met Els, maar is dat uit liefde of uit comfort? Maar de gedachte haar te kunnen verliezen, doet hem beseffen dat hij van haar houdt.

Rik Verheye (Alex): “We moeten eens praten was een heerlijk project om te spelen waarin ik alle registers kon opentrekken. Ik voelde mij als een kind in een snoepwinkel. Als acteur sta je hier heel naakt in, het vraagt veel van je, quasi alles. Er is enkel jij, je tegenspeelster, een minutieuze regie en een dijk van een scenario. Dit soort project bewijst dat spelen een prachtig ambacht is en doet mij beseffen waarom ik acteur ben geworden.”

Clara Cleymans (Els): “Alex en Els worden door een crisis buiten verplicht om te praten over de crisis in hun relatie. De omstandigheden zorgen ervoor dat ze niks uit de weg kunnen gaan, wat een rollercoaster van hoge pieken en lage dalen, van herinneringen en toekomstdromen teweegbrengt. Het was als actrice een cadeau om die diepe emoties te mogen combineren met humor.”

Jeroen Dumoulein (regisseur): “Al vanaf de allereerste repetitie was het duidelijk dat Rik en Clara een uitstekende chemie hebben op het scherm. Dat kan je niet regisseren, dat kan je alleen maar cadeau krijgen als televisiemaker. Na een tijdje was ik niet meer Rik en Clara aan het regisseren, maar gewoon Alex en Els aan het filmen. Heel fijn.”

Joost Vandecasteele (bedenker en scenarist): “Net omwille van de beperkingen - één flat, twee acteurs - wilde ik Els en Alex grootse emoties schenken. Hen laten lachen en huilen in één zin. Ik noem dat geloofwaardig overdrijven. Nog nooit is een relatiecrisis zo mooi, ontroerend en grappig gespeeld op de Vlaamse tv. Ik ben Rik en Clara heel dankbaar.”

We moeten eens praten: vanaf maandag 4 januari om 21.30 uur op Eén.