.
News Image

Onzin en onwaarheden over eten ontmaskerd

‘The Angry Chef’ Anthony Warner gaat los in De Eetwijzer.


De Britse chef-kok Anthony Warner strijdt als The Angry Chef tegen zogenaamde voedingsdeskundigen en tegen nepnieuws over 'puur' eten. In zijn boek De Eetwijze(r) haalt hij met humor en een kritische blik de ene na de andere voedselhype onderuit. Detoxen na de feestdagen? Paleodieet? Kokosolie, boerenkoolsmoothies, suikervrij? Nonsens! Stap voor stap legt hij uit wat het verschil is tussen indrukwekkend klinkende onzin en de werkelijke feiten. Hij neemt de lezer mee in de wereld van wetenschappelijk onderzoek, van moleculen en statistieken. En aan de hand van psychologische en neurologische inzichten laat hij zien waarom ook heel verstandige en intelligente mensen zich zo makkelijk laten verleiden tot geloof in de nieuwste voedseltrends. The Angry Chef geeft geen recepten of lifestyleadviezen. Hij leert je wel kritischer kijken naar een stortvloed aan gezondheidsinformatie die vaak incorrect en onzinnig, en soms zelfs gevaarlijk is. Dankzij Warner neem je alle info over eten hopelijk met een korreltje (Himalaya)zout. Een greep uit De Eetwijze(r): · Waarom ons brein wil geloven in de Paashaas en andere foute redeneringen · Herken de trucs die iedere gezondheidsgoeroe toepast · Het verschil tussen positieve ervaringsverhalen en wetenschappelijk bewijs · Waarom iedereen die een detoxmethode promoot, een oplichter is · Waarom suiker géén gif is · Hoe ‘puur’ eten tot gevaarlijke situaties kan leiden bij kinderen en andere kwetsbare mensen · Hoe je mensen zo gek krijgt dat ze kangoeroe en regenwormen uitroepen tot superfood Over de auteur Anthony Warner (1977) begon als wetenschapper in de biochemie, maar werd uiteindelijk kok. Hij leidde tal van keukenbrigades in grote restaurants en vervolgde zijn carrière als adviseur in de voedingsindustrie. Warner schrijft voor o.a. New Scientist , The Guardian en The Telegraph. Sinds 2015 is hij op internet actief als The Angry Chef. Daarbij wordt hij gesteund door een team aan diëtisten, voedingswetenschappers, gedragseconomen en psychologen. Over het boek Anthony Warner. De Eetwijze(r). Onzin en onwaarheden over eten ontmaskerd | Oorspronkelijke titel The Angry Chef. Bad science and the truth about healthy eating Reacties op 'The Angry Chef' van Anthony Warner ‘The Angry Chef is al die voedselhypes he-le-maal zat (en vertelt dat hilarisch).’ – Redactie Jinek ‘Een geweldig en, helaas, zeer noodzakelijk boek: weloverwogen en oprecht, vaak grappig en vooral zeer overtuigend.’ – The Telegraph ‘Warner heeft simpelweg besloten dat het tijd is om de foute claims en pseudowetenschap aan de kaak te stellen die worden verkondigd door sommige voedseldeskundigen, diëtisten en gezondheidsgoeroes die, als ze de kans zouden krijgen, ons op een dieet zouden zetten van uitsluitend boerenkoolsmoothies, quinoasalades, citroenwater, groene sapjes en kokosnootolie.’ – The Times ‘Voor iedereen die zijn buik vol heeft van de “puur eten”-brigade.’ – Irish Independent ‘Dit oneerbiedige en intelligente betoog koppelt gezond verstand aan een van de plezierigste dingen in het leven.’ – Steven Pinker, hoogleraar psychologie, Harvard University ‘Ik haal voorbeelden uit dit boek om studenten, voedingsdeskundigen en diëtisten te waarschuwen voor de grillige adviezen en baarlijke nonsens over voeding die in de media en online verschijnen.’ – Kevin Whelan, hoogleraar voedingsleer King’s College, Londen