.
Delphine Boel
zondag 4 augustus 2024

Prinses Delphine: “Ik ben overeind gebleven” 

Makkelijk was het niet 

Dat prinses Delphine is opgegroeid als enig kind, heeft haar getekend voor het leven. Ze leerde om alleen te spelen, in stilte en dat te midden van het gefluister van volwassenen. Die ervaring, die herinneringen komen nog vaak terug en zijn vaak erg pijnlijk.

“Ik hou er al een eeuwigheid dezelfde waarden op na, namelijk rechtvaardigheid en waarheid. Als vrucht van een lange buitenechtelijke liefdesrelatie heb ik moeten vechten voor mijn erkenning. Het was de situatie die weerbarstig was, niet ik! Integendeel: ik wilde niets liever dan dat alles netjes geregeld werd. Ik ben al vijfentwintig jaar samen met dezelfde man, Jim, die ik aanbid. Voor hetzelfde geld was ik stapelgek geworden of had ik mijn houvast verloren - ik had daar genoeg redenen voor. Maar ik ben overeind gebleven”, zegt ze in Humo.

Delphine denkt ook heel vaak aan kinderen die moeten meemaken wat zij heeft meegemaakt. Zij zet zich nu heel erg in voor gelijkheid tussen broers en zussen.

“Ongeacht of die zijn geboren uit een eerste, een tweede of een derde huwelijk, of uit een buitenechtelijke relatie. Ook het koningshuis kan een steentje bijdragen door het goede voorbeeld te geven. Gelijkheid tussen broers en zussen moet de regel worden. Dat lijkt me de logica zelve.”