.
News Image

Ruben Van Gucht keert terug met De Kleedkamer

De Kleedkamer krijgt derde seizoen.
In de derde reeks van De kleedkamer ruilt Sporza-journalist Ruben Van Gucht de voetbalstadions voor de koers. Hij praat telkens op een passende locatie met vier Nederlandstalige wielrenners die een hoofdrol speelden in één specifieke editie van elk van de zes grote voorjaarsklassiekers: Milaan-Sanremo 1981 (gewonnen door Fons De Wolf), Gent-Wevelgem 1999 (Tom Steels), de Ronde Van Vlaanderen 2011 (Nick Nuyens), Parijs-Roubaix 1989 (Jean-Marie Wampers), de Amstel Gold Race 2001 (Erik Dekker) en Luik-Bastenaken-Luik 1990 (Eric Van Lancker).

Aan het woord komen onder meer Fons De Wolf, Freddy Maertens, Walter Planckaert, Etienne De Wilde, Dirk De Wolf, Johan Museeuw, Nick Nuyens, Michael Boogerd, Edwig Van Hooijdonck, Tom Steels, Ludo Dierckxsens, Peter Van Petegem en Tom Boonen. Daarnaast zijn er reportages over o.a. George Hincapie, Bjarne Riis, Sean Kelly, Michele Bartoli, Romans Vainsteins, Stefan Wesemann, Gianni Bugno, Moreno Argentin, Roger De Vlaeminck en Eddy Planckaert.

Het resultaat is een reeks vol onvergetelijke sportieve herinneringen, maar ook straffe verhalen over de mensen achter de coureurs.

Zes weken lang, vanaf maandag 19 maart om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be.

Naast de reeks is er ook het boek De kleedkamer. Daarin biedt Ruben Van Gucht de llezer een unieke blik in het hoofd en het hart van meer dan 30 topcoureurs. Voor al wie na de televisiereeks nieuwsgierig is naar meer.
In De kleedkamer kijkt Ruben Van Gucht terug op de (recente) geschiedenis van de voorjaarsklassiekers. Maar daarnaast houdt hij in Extra time koers ook de vinger aan de pols van het lopende klassieke wielervoorjaar. Vanaf woensdag 21 maart, vijf weken lang, om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be.

De koers: een leven van vallen en opstaan
In geen enkele sport liggen tragiek en heroïek zo dicht bij elkaar als in het wielrennen. Het is een spel van centimeters dat beslist over winst of verlies, over eeuwige roem of niets. Een gaatje, een gat en weg. Een put, een klapband, een val. De weg naar de winst is bezaaid met cruciale centimeters. En ook in het leven na de carrière komt het vaak op centimeters aan.

Wat maakte de wedstrijden destijds zo bijzonder? Hoe zijn ze verlopen? Wie was de winnaar, wie waren de verliezers. Hoe was de verhouding tussen de renners onderling? En hoe is het de helden van toen later vergaan? Zijn ze in de koerswereld blijven hangen of hebben ze een totaal andere weg gekozen. Hadden ze daarbij evenveel succes? Of hebben ze ook tegenslag gekend?

“Ik ben erg trots op de vele grote namen die bereid waren om mee te werken aan de reeks”, aldus Ruben Van Gucht “Toch een teken dat we goed werk hebben afgeleverd met de eerste twee reeksen. Zowel in binnen- als buitenland konden we een heleboel grote namen overtuigen. Maar bekend of niet, de persoonlijke verhalen van de coureurs blijven primeren in dit programma.”

De locaties
In elke aflevering keert Ruben met vier coureurs terug naar een tot de verbeelding sprekende locatie op of rond het parcours van de koers: de Poggio (Milaan-Sanremo), de Kemmelberg (Gent-Wevelgem), de kapel op de Muur van Geraardsbergen (De Ronde van Vlaanderen), de kleedkamers in Roubaix (Parijs-Roubaix), het stadhuis van Maastricht (Amstel Gold Race) en een verlaten fabriekspand in Luik (Luik-Bastenaken-Luik). Dat zijn de prachtige decors in deze derde reeks.

De reportages
Daarnaast bezoekt Ruben telkens ook twee renners in het buitenland die een hoofdrol speelden in dezelfde klassieker, zoals George Hincapie (USA), Bjarne Riis (Denemarken), Sean Kelly (Ierland), Gianni Bugno, Michele Bartoli, Moreno Argentin en Francesco Moser (Italië), Steffen Wesemann (Zwitserland) en Romans Vainsteins (Letland). Dichter bij huis zijn er ook nog portretten van Eddy Planckaert, Roger De Vlaeminck en Sandra Rasschaert, de weduwe van de vorig jaar overleden Serge Baguet.