.
Sara Gracia Santacreu
dinsdag 27 juni 2023

Sara Gracia Santacreu: “Zij staat centraal in mijn leven”

Ze doet alles voor haar

Sara Gracia Santacreu was 8 jaar toen ze voor het eerst in een musical stond. Maar toch voelde het voor de actrice niet helemaal goed. Ze kon er haar ei niet helemaal kwijt.

“Ik vroeg me vooral af hoe ik wat me in m’n persoonlijke leven begeestert - de relatie met m’n zus, die het syndroom van Down heeft – ook in m’n professionele bestaan kon integreren. Hoe ik Femke meer kon betrekken bij wat ik doe, want zij staat centraal in mijn leven”, vertelt Sara in Humo.

Sara vond de opleiding van docent en regisseur in Maastricht en dat wekte haar interesse. Ook al was ze toen al 28, ze besloot er toch voor te gaan.

“Dat sloot allemaal perfect aan bij waar ik over nadacht: hoe ik mensen met een beperking kon laten thuiskomen in het theater. Het bleek ook de juiste keuze te zijn en ik heb er zoveel geleerd in Maastricht. Ik begon er met musicalworkshops voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.”

Die workshops waren een succes en op scène zag Sara alleen maar gelukkige mensen. Maar zelf werd ze er niet zo blij van. “Hield ik, door alleen maar met mensen met een beperking te werken, de hokjes niet net in stand? Mijn afstudeerproject was een voorstelling met een gemengd gezelschap: mensen met en mensen zonder een beperking. Dat was het: alle puzzelstukjes vielen op hun plaats.”