.
News Image

Striptekenaars redden stripwinkel

Striptekenaars in de bres voor stripwinkel.


Het gaat niet zo goed met de Brusselse stripwinkel Het B-Gevaar. De stripwinkel, die al bijna 25 jaar bestaat, is de enige Nederlandstalige stripwinkel in Brussel. Na een noodkreet van eigenaar Eric Deneyer kwamen striptekenaars uit binnen- en buitenland massaal in actie om de stripwinkel te redden. ‘Niet alleen is Het B-Gevaar de enige Nederlandstalige stripwinkel in Brussel, het is ook één van de beste stripwinkels van het land. Die unieke combinatie van behulpzaam en brutaal, die vind je nergens anders. Dat is deel van ons strippatrimonium!‘, aldus de tekenaars. Onder andere Marc Sleen, Charel Cambré, Romano Molenaar, Fred de Heij, Marvano, Stassen en Kristof Spaey hebben originele tekeningen gedoneerd voor een grote online veiling. De veiling vindt plaats bij veilinghuis Catawiki onder de naam B-Aid en duurt tot en met zondag 3 april. Veilingmeester Jacques Pels denkt dat de veiling 20.000 euro kan opbrengen. Topstuk van de veiling is een originele pagina van de populaire serie Amoras, de spin-off reeks van Suske en Wiske. Dit is de eerste originele pagina van Amoras die op de markt komt. De verwachting is dat deze pagina ongeveer 1.500 euro zal opbrengen.



De veiling bestaat in totaal uit 100 gedoneerde werken van bekende striptekenaars. Volgens veilingmeester Jacques Pels van Catawiki zijn er bijzondere tekeningen gedoneerd. ''Het doet me goed dat er zoveel tekenaars gehoor gaven aan de oproep en belangeloos hun tekeningen doneerden. Er zitten echt hele mooie stukken bij''. Naast de originele pagina van Amoras verwacht de veilingmeester ook een hoge opbrengst voor een originele tekening van Suske en Wiske (Jeanne Panne) gemaakt door Paul Geerts in 2000. Ook Marc Sleen levert met vijf gesigneerde luxealbums een belangrijke bijdrage aan de veiling. Sleen wordt ook wel gezien als de 'peetvader' van stripwinkel B-gevaar omdat de naam afgeleid is van een titel uit zijn successerie Nero.



Om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk geld naar het B-gevaar gaat doet veilinghuis Catawiki bij uitzondering ook afstand van de verkoperscommissie. De tekenaars hopen dat met de opbrengst wordt voorkomen dat het B-gevaar noodgedwongen naar Vlaanderen verhuist. Als het aan mij ligt, blijf ik in Brussel. Brussel is mijn thuishaven. Er zijn klanten die hier al vanaf het begin komen. Sommigen zijn vrienden geworden, vertelt Deneyer.



De veiling duurt nog tot en met zondag 3 april en is te bekijken via: www.catawiki.nl/b-gevaar


Bio van Marc Sleen, Charel Cambre en Romano Molenaar