.
Thuis aflevering 5529
woensdag 29 november 2023

Thuis: “Die waterschade is erg gevaarlijk”

De studio is er niet goed aan toe

Met een miljoen kijkers is ‘Thuis’ nog altijd een van de kijkcijferkanonnen van de openbare omroep. Die kijkcijfers staan in schril contrast met de omstandigheden waarin de reeks wordt opgenomen. Studio Manhattan in Leuven is er niet al te best aan toe.

“Als het regent in Leuven, druppelt het in de Manhattan-studio's. Dan zie je overal emmers staan: in de opnamestudio's, burelen en loges. Zelfs in de elektriciteitskamer is er soms waterschade, wat uiteraard erg gevaarlijk is”, vertelt een crewlid aan Humo.

Het is al vaker gebeurt dat er hier en daar schade was door hevige regen. Zo zijn er al pruiken beschadigd, computers kapotgegaan en ook de kostuums ontsnappen er niet altijd aan.

Het is bijna niet te begrijpen dat dit mogelijk is en dat ze dit zomaar laten gebeuren. Maar voorlopig lijken ze er niks aan te veranderen.

“De studio's zijn gevestigd in een overblijfsel van de grote Marie Thumas-conservenfabriek. Daar werd meer dan veertig jaar geleden de eerste grote dancing van het land geopend: de Manhattan. In 1989 werd die dancing een studiocomplex voor televisieprogramma's, waaronder 'Wittekerke' en 'Thuis'. Maar het gebouw heeft zijn beste tijd gehad. 'Thuis' wordt hier al sinds 1996 opgenomen, in een tempo van 220 draaidagen per jaar. In mijn 24 jaar hier denk ik niet dat de grote studio al meer dan een week ongebruikt is geweest. Daardoor is er nooit een geschikt moment om het dak te vernieuwen”, geeft een van de crewleden als verklaring.

Download onze app voor Android of iOS