.
Tijs Vanneste in De Kemping
dinsdag 30 maart 2021

Tijs Vanneste start met 9 jongeren in hartje Kempen een camping op

Wij keken al naar de eerste aflevering van De Kemping.

Vanaf donderdag 15 april start creatieve duizendpoot en jongerenbegeleider Tijs Vanneste samen met negen jongeren een camping op in hartje Kempen in het nieuwe Eén-programma De Kemping. Elk van deze jongeren heeft een persoonlijke reden om mee te doen: ze raken om diverse redenen moeilijk aan werk, en grijpen de kans aan om samen te werken aan dit unieke project. Tijs, die tien jaar lang les gaf in het buitengewoon onderwijs, coacht hen en reikt hen de broodnodige bagage en werkervaring aan om zich later op de arbeidsmarkt te kunnen smijten.

Juli 2020, ergens in De Kempen. Negen jongeren stappen een weide op. Zij gaan hier de komende twee maanden een camping bouwen en uitbaten. Het gaat om jongeren die moeilijk aan werk raken of dat werk moeilijk kunnen behouden. De oorzaken en persoonlijke verhalen zijn divers: schooluitval, gedragsstoornis, medische beperking, verslavingsproblematiek, migratie-achtergrond, armoede of bijzondere jeugdzorg.

Deze jongeren trotseren zeven zomerweken lang hittegolven, stortbuien en COVID-19. Ze bouwen campingplaatsen, poetsen dagelijks douches en toiletten, organiseren bingo- en pétanquewedstrijden, moeten honderden kampeerders tevreden stellen. En ze moeten vooral leren om met elkaar samen te werken en individuele verantwoordelijkheid op te nemen.

Het tv-programma De Kemping brengt het verloop van de opbouw en het uitbaten van de camping in beeld, inclusief de talrijke activiteiten voor de bezoekers. Trajectbegeleider van dienst is tatoeëerder en muzikale duizendpoot Tijs Vanneste, ook bekend via zijn muzikale alter ego Van Echelpoel. Tijs gaf tien jaar les aan een school voor buitengewoon onderwijs en werkte als muziektherapeut met delinquenten. Hij is de ideale gids om deze negen jongeren tijdens de opnames van De Kemping te coachen, en om hen de broodnodige bagage en werkervaring aan te reiken om zich weerbaar op de arbeidsmarkt aan te bieden.

Het idee van De Kemping is vertrokken vanuit een vzw - opgericht door productiehuis De chinezen - die langdurig werkzoekende jongeren wil activeren of een doorstart geven. Voor de zoektocht naar jongeren die zich vaak in een maatschappelijk kwetsbare situatie bevinden, heeft de vzw zich laten begeleiden door organisaties en professionals uit de (sociale) sector: VDAB, OCMW, JAC, CAW, LOI, vakbonden, straathoekwerkers. Tijdens het project werkten de jongeren intensief samen en werd het werk in overleg verdeeld: receptie, barverantwoordelijke, animator, verantwoordelijke voor infrastructuur, sponsoring of veiligheid. Met de bedoeling om constructief samen te werken, verantwoordelijkheid op te nemen en vooral werkervaring op te bouwen.

Voor de camping uit het tv-programma De Kemping heeft de vzw de negen jongeren ook effectief te werk gesteld: zij kregen een arbeidscontract van twee maanden aangeboden en er werd dus ook een loon uitbetaald. Productiehuis De chinezen maakte van dit sociaal project de zevendelige documentairereeks De Kemping voor Eén. Via interactie tussen, gesprekken met en portretten van de jongeren maken we kennis met hun levenswereld, hun ideeën en hun al dan niet uitgesproken meningen, en wordt er ook gefocust op hun talenten. Het is de bedoeling om vzw De Kemping een permanent karakter te geven, met de intentie om in de toekomst activiteiten te blijven ontplooien, en verder in te zetten op de activering van langdurig werkzoekende jongeren.

Wij konden de eerste aflevering al eens bekijken en zouden meteen ook de andere afleveringen willen bekijken. Wij zijn nu al fan van Chelsey, Hakim, Jelle, Jordy, Louka, Sophie, Mansour, Misha en Rik. Maar ook van Tijs én zijn rechterhand Lex. De Kemping is toptelevisie.

De Kemping: vanaf 15 april elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Bio van Tijs Vanneste