maandag 14 oktober 2019
Tim Van Aelst leert jongeren mediteren
8 weken gratis meditatie voor elke jongere dankzij Safety First.
“Stress? ja - voor een examen, maar ook over een foto op sociale media of die mooi genoeg is”, een uitspraak van een leerling op de speelplaats van Rode Neuzen School Kardinaal van Roey Instituut in Vorselaar. Diezelfde leerling luistert met een paar vrienden uit de klas even later met de ogen gesloten via een hoofdtelefoon naar een meditatiesessie, ingesproken door Wat Als?! acteur Nico Sturm. Tot BAM!!!, de cast van Safety First letterlijk door de muur knalt en het rocknummer ‘That’s meditation’ begint te ‘zingen’ (een knipoog naar ‘Dedication’ waar Smos, Ingrid, Dirk en Luc het zo vaak in de reeks over hebben).
Safety First en meditatie? Huh?? En toch. Regisseur Tim Van Aelst (bekend van Safety First, Wat Als?! En Hoe zal ik het zeggen?) heeft als missie om zoveel mogelijk jongeren kennis te laten maken met meditatie via een gratis ‘That’s meditation- podcast’. “Ik heb zelf 6 jaar geleden meditatie ontdekt”, vertelt Van Aelst, “Het heeft me ongelooflijk geholpen om stress onder controle te houden, me sterker en beter te voelen. Ik ben er van overtuigd dat veel jongeren ook ‘weerbaarder’ kunnen worden dankzij meditatie. Fitness voor je lijf is zo ingeburgerd, maar fitness voor je hersenen vinden veel mensen raar, zweverig, iets voor vliegende monniken. Probeer het en je zal zien dat er niets paranormaals aan is, maar dat het rust brengt in je hoofd en in je leven.” Volgens Van Aelst heeft meditatie niets met religie te maken en is het vooral bedoeld als aanvulling op de bestaande, reguliere, medische behandelingen.
Acteur Nico Sturm heeft de audiobestanden van de 8-weken durende podcast met meditatie-oefeningen ingesproken, omdat ook hij de positieve effecten van meditatie aan den lijve heeft ondervonden. “Ik leidde zoals zoveel mensen de dag van vandaag een ietwat overmoedig bestaan, waardoor ik roofbouw pleegde op mijn lichaam en mijn rust… en zo kwamen mindfulness en meditatie op mijn pad. Door meditatie neem ik meer tijd voor mezelf. Het geeft me letterlijk en figuurlijk meer ademruimte; het is als het zacht dekentje waar ik me vroeger als kind onder verstopte om even alleen te zijn.”, erkent Nico Sturm.
Niemand minder dan theatermaker en coach Tom Hannes schreef de teksten voor deze podcast. Hij is al sinds 1996 een fervent beoefenaar van meditatie, volgde meer dan twintig jaar een zen-opleiding, en past dat ook toe binnen zijn eigen werk. Hij schreef er een zestal boeken over, onder andere: 'Zen of het konijn in ons brein', 'Een kleine meditatiegids' en 'Leven in het nu'.
Je kan vanaf 14 oktober 6 files per week downloaden om tot rust te komen. “Zes, inderdaad! Op zaterdag is er geen Podcast”, lacht Tim Van Aelst, “ Het zijn en blijven jongeren hé. Op zaterdag zijn die met héél andere dingen bezig dan mediteren en dat is goed. Noem het maar een meditatierustdag.” De podcast is bedoeld als een kennismaking met meditatie. Na 8 weken voel je de resultaten ervan echt goed. “De podcast is de eerste stap, laagdrempelig, gemakkelijk en gewoon leuk”, voegt Tim Van Aelst toe, “Na die acht weken kunnen luisteraars van de podcast zelf verder mediteren of op zoek gaan naar andere vormen om meditatie in hun leven te passen.”
De cast van Safety first strikte al 7 jongeren van Rode Neuzen School Kardinaal van Roey Instituut in Vorselaar voor de 'That's meditation-challenge'. Deze jongeren engageren zich dus om gedurende 8 weken 6 dagen per week een meditatiemomentje in te lassen. Hoe ze dit ervaren kan je volgen op de eigen sociale media van die jongeren en op de kanalen van Rode Neuzen Dag.
Ook enkele BV’s, waaronder vlogster Stien Edlund, Olga Leyers, Average Rob en Qmusic-dj Joren Carels ondersteunen deze actie door zelf 8 weken lang te mediteren en hun bevindingen via hun sociale media te delen. Het zou bij Olga wel kunnen van pas komen voor haar programma Beat VTM waarin ze zich als cheerleader moet bewijzen. Olga heeft nog nooit gemediteerd maar is vastberaden om de 8 weken uit te doen.
Vanuit wetenschappelijke kant wordt de kracht van meditatie ook onderschreven. Neuroloog en auteur Steven Laureys zou meditatie graag als een vak op school zien. ”In scholen krijgen leerlingen sport. Dat is goed voor het lichaam. Maar ons brein verdient ook aandacht en daar kan meditatie enorm goed bij helpen.” Laureys schreef er zelfs een boek over: “Het no-nonsense meditatieboek”.
De podcast ‘that’s meditation’ is vanaf maandag 14 oktober gratis te downloaden via rodeneuzendag.be.