.
Filomeen Haerynck
maandag 22 maart 2021

Topdokters 2021: Filomeen Haerynck

Wie is Filomeen Haerynck?

Prof. dr. Filomeen Haerynck, Kinderimmunoloog (UZ Gent), is te zien in seizoen 8 van 'Topdokters.

“Als kinderarts onderscheid je jezelf door dat je twee patiënten hebt. Je hebt het kind zelf, maar je hebt ook de ouders van het kind.”

Prof. Haerynck is kinderimmunoloog en werkt met kinderen die een aangeboren immuunstoornis hebben, daardoor hebben ze een lage weerstand en zijn ze vaak ziek. Als kinderlongarts werd haar interesse gewekt voor deze immuunstoornissen. Nu is prof. Haerynck coördinator van één van de grootste centra in België, gespecialiseerd in PID, primaire immuundeficiëntie.

Ze behandelt niet alleen kinderen met PID, maar ze verricht ook wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening in haar labo. Samen met haar team nam ze deel aan een groot internationaal onderzoek over COVID-19. De studie onderzocht waarom jonge, gezonde patiënten in sommige gevallen toch zeer ernstig ziek werden. Het gerenommeerde tijdschrift ‘Science’ publiceerde vorige zomer de resultaten met veel weerklank in de Belgische pers.

We volgen haar bij een aantal kinderen met PID, van peutertjes tot jonge tieners, en zien haar aan het werk bij een patiënt die een levensreddende beenmergtransplantatie krijgt.

Deze topdokter is vanaf 5 april bij Play4 te zien in seizoen 8 van 'Topdokters'.

Bio van Filomeen Haerynck