.
Urbanus
zondag 9 oktober 2022

Urbanus komt met nieuwe plaat en werkt samen met kruim van de belpop

Plezier, protest en ontroering, het zit er allemaal in

Urbanus heeft een nieuw album 'In roer en rep' gemaakt. Op het studioalbum werkte Urbanus samen met het kruim van de Belpop.

Urbanus staat dit jaar 50 jaar op de planken en dat is lang geen reden om het rustig aan te doen, in tegendeel. Vorig jaar nog kwam er een biografie, in april startte zijn nieuwe theatertournee “Bis Bis Bis” en dit najaar komt er dus een nieuw volwaardig studio album uit: “In roer en rep”. Het is een studio album geworden en dus geen opname van een liveoptreden zoals Urbanus in het verleden wel eens deed. Voor deze langspeler rekende Urbanus op verschillende topmuzikanten om zich muzikaal te laten begeleiden. Zo werkten onder andere Dirk Jans (De Mens) op drum en Jan Van Eyken (De Kreuners) op gitaar mee aan het album. Urbanus’ dochters Liesa en Marieke stonden in voor de backingvocals. Het ensemble nam in totaal negen nummers op, waarvan zeven nieuwe en twee herwerkingen van ouder werk. “Fillemon en Fillomeen” en “De wereld is om zeep” werden in een nieuw jasje gestoken. Dat laatste nummer kreeg zelf een Engelse vertaling met zich mee: “The world is after soap”. “Urbanusbroekgitaar” is de afsluiter van het album, verwijzend naar de gitaar die Urbanus cadeau kreeg van een fan. Die bouwde de typische Urbanus-broek uit de strips na en maakte er een elektrische gitaar van.

Ook de hoes is opnieuw vintage Urbanus, vol met eigen tekeningen die verwijzen naar de nummers op de plaat. Het album verschijnt begin december. De nieuwe langspeler komt er op zwarte vinyl en op gelimiteerde roze vinyl (slechts 500 stuks), alsook op CD.

“Ik sta 50 jaar op de planken en om dat te vieren, maakte ik nog eens een gaatje voor een nieuw plaatje.", lacht Urbanus.