.
Maaike Cafmeyer in Chantal
dinsdag 23 mei 2023

VRT en Streamz sluiten structureel akkoord over investeringen in Vlaamse topfictie

Samenwerking van minstens 3 jaar

De Vlaamse publieke omroep VRT en het Vlaamse streamingplatform Streamz hebben een akkoord bereikt over een structurele samenwerking. Ze bundelen concreet de krachten om samen minstens twee fictiereeksen per jaar te maken, reeksen in preview op Streamz aan te bieden en het aantal VRT-klassiekers op Streamz uit te breiden. Door de handen in elkaar te slaan, is de Vlaamse kijker verzekerd van nieuwe toptitels én vloeien tegelijk heel wat investeringen naar lokale productiehuizen en facilitaire bedrijven. Het partnership loopt voor minstens 3 jaar.

VRT en Streamz staan klaar om deze zomer een ambitieuze en structurele samenwerking op te starten. Beide partijen bundelen de krachten om Vlaamse topfictie te maken en op een duurzame manier betaalbaar te houden.

Concreet gaan Streamz en VRT samen minstens twee fictiereeksen per jaar uitbrengen, met als doel zoveel mogelijk kijkers te bereiken. Een nieuwe serie kan bijvoorbeeld wekelijks verschijnen op VRT1 en VRT MAX, en meteen als volledig seizoen beschikbaar zijn op Streamz. Er zal vanuit VRT MAX ook doorverwezen worden naar Streamz. Door een slimme aanbodstrategie op hun complementaire platformen willen beide partijen inspelen op het veranderend kijkgedrag van de consument en zo het bereik van Vlaamse fictie vergroten.

VRT en Streamz maken vandaag al bekend dat ze samen de vervolgseizoenen van twee publieksfavorieten gaan uitbrengen: 'Chantal' seizoen 2 (humoristische reeks met Maaike Cafmeyer in de hoofdrol) rond de jaarwisseling, en 'Onder Vuur' seizoen 3 (dramareeks over een brandweerkorps in Oostende) volgend voorjaar. ​

Daarnaast zijn Streamz en VRT op dit moment ook aan het werken aan splinternieuwe reeksen. Beide spelers gaan samen met de creatieve productiesector aan de slag om nieuwe toptitels te creëren voor de Vlaamse kijker. Hier wordt pas later meer informatie over vrijgegeven.

Tot slot zullen de VRT-klassiekers op Streamz worden uitgebreid. Oude favorieten zoals FC De Kampioenen en Witse worden stelselmatig aangevuld met meer recente reeksen zoals Twee Zomers en de originele reeks van Dertigers.

De VRT is verheugd om dit akkoord aan te kondigen, dat geeft Frederik Delaplace, CEO VRT toe. “Met dit akkoord versterkt VRT haar missie om de Vlaamse creatieve sector te ondersteunen. Streamz en VRT delen een belangrijke ambitie met elkaar: de Vlaamse kijker herkenbare en kwaliteitsvolle lokale fictiereeksen aanbieden. Door de samenwerking met Streamz zullen we dit aanbod verder kunnen uitbreiden en verbreden.”

Ook voor Streamz is dit partnership een belangrijke stap, dat zegt Bart de Groote, CEO Streamz. “Wij zijn blij dat VRT en Streamz elkaar gevonden hebben. We zijn vandaag twee sterke spelers in Vlaanderen, met complementaire kijkmodellen. Door de krachten te bundelen kunnen we op een duurzame manier kwaliteitsfictie blijven maken én betaalbaar houden. Dit vormt zowel een meerwaarde voor de Vlaamse kijker als voor de sector.”

Dit partnership is goed nieuws voor de Vlaamse audiovisuele sector. Om fictiereeksen van hoog niveau te kunnen blijven brengen, is een samenwerking tussen beide huizen in deze kleine Vlaamse markt essentieel. Het partnership bouwt verder op de complementariteit van allebei de spelers.

Lieven Vermaele, directeur partnerships, VRT: “We volgen het kijkgedrag van de consument. De kijker combineert vandaag lineaire TV met digitale platformen zoals Streamz en het gratis platform VRT MAX. Door deze kijkmodellen te combineren, houden we Vlaamse kwaliteitsfictie sterk en betaalbaar. En is onze fictie van eigen bodem zichtbaar aanwezig op de verscheidene lokale platformen.” ​

Dorien Rausch, directeur programmatie en productie Streamz: “Door dit lange termijn partnership verzekeren we dan ook duurzame investeringen in de lokale audiovisuele sector. Door de handen op lokaal niveau in elkaar te slaan kunnen we de onvoorspelbaarheid van internationale spelers beter opvangen.”

Daarnaast gaan beide partijen ook hun expertise en kennis van de Vlaamse markt bundelen, om nieuwe topfictie te maken die zo goed mogelijk inspeelt op wat er leeft in Vlaanderen.

“Dankzij het immens talent in onze Vlaamse productiesector is de Vlaamse kijker steengoede fictie gewoon geraakt. Door onze expertise te bundelen willen we de lat hoog blijven leggen, en de kijker verrassen met vernieuwende producties.” besluit Dorien Rausch.