.
News Image

Zes BV's schenken hun lichaam aan de wetenschap

Als dat maar goed gaat...
Drie bekende mannen en drie bekende vrouwen trekken samen met Mathias en Staf naar de Ardennen om voor eens en altijd vast te leggen wat de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Zij het dan volledig op hun eigen manier. Dus na de broers Coppens schenken nu ook Rob Vanoudenhoven, Andy Peelman, Sam De Bruyn, Eline De Munck, Ann Van Elsen en Laura Tesoro hun lijf en leden aan de wetenschap.

Vrouwen zijn van Venus, mannen zijn van Mars. Na jarenlang onderzoek kunnen de heel wat verschillende toonaangevende wetenschappers er nog steeds de vinger niet opleggen: ze blijven elkaar tegenspreken over het verschil tussen mannen en vrouwen. Gelukkig zijn Staf en Mathias al sinds hun prille kindertijd erg geïnteresseerd in het bestaan van de andere sekse én in de verschillen tussen henzelf en dat wezen waarvoor God net iets langer aan de tekentafel bleef staan: de vrouw.

Dat vrouwen al eens kunnen zagen, is een veelgebruikt cliché. Of zijn het de mannen van zich laten horen, bijvoorbeeld als ze ziek zijn? Staf en Mathias onderwierpen de 6 aan een eerste test: zowel de mannen als de vrouwen werden ondergedompeld in een ton koud water. In de wetenschap wordt heel koud water gebruikt om pijn te simuleren. De vraag is dus: wie kon het beste tegen de pijn en blijft het langste in het water?

Wat Staf en Mathias echter niet aan hun gasten vertelden, is dat het experiment over iets volledig anders gaat: wie zaagt en klaagt er het meest bij pijn? Zijn het de mannen of de vrouwen? De proef leverde alvast een verrassend resultaat op.

Het cliché wil dat de mannen het sterke geslacht zijn. Tenminste als het op spierkracht aankomt, want de gemiddelde man is weldegelijk sterker dan de gemiddelde vrouw. Staf en Mathias kennen echter een simpel trucje waarmee de vrouw al de spierkracht bij de man kan wegnemen. Na deze aflevering kunnen de mannen hun titel van ‘het sterkste geslacht’ alvast inleveren bij de autoriteiten.

Mannen zijn betere leugenaars en vrouwen zijn beter in het ontmaskeren van die leugens. Dat willen bepaalde onderzoeken ons doen geloven. Maar is het ook zo? Staf en Mathias vroegen aan elke bekende gast om een verhaal te vertellen dat waar gebeurd was. Of niet. Het is aan de andere mannen of vrouwen om in te schatten of de verhalen ook waar zijn.

En dan moest het meest onthullende experiment nog beginnen. Staf en Mathias zetten al hun gasten een speciale bril van het Mobile Eyetracking Lab van KULeuven op. Met die bril konden ze volgen waar de blik van de bekende gast op viel. Als er vervolgens een bloedmooie doktersassistente enkele vragen kwam stellen, was de vraag naar wat zowel de vrouwen als de mannen zouden kijken. Konden Rob en Andy hun ogen thuishouden? Keken Sam en Laura wél naar de knappe dokter die daarna komt? Of bleek Ann Van Elsen een halve man te zijn? Eline De Munck had alvast opvallend veel oog voor het kruis van Staf.

Het Lichaam van Coppens, donderdag om 20.35 op VTM.