Astrid Bryan en de Lau tonen wat ze kunnen
4– 3 voor de jeugd, zo luidt het verdict in Beat da Bompaz. Met nog twee confrontaties te gaan, is alles nog mogelijk. Winnen de bompaz op maandag 9 maart 2015, zal de laatste aflevering de winnaar moeten aanduiden. Verliezen de senioren, is de buit binnen voor de jeugd. Er staat dus veel op het spel in deze 8ste aflevering die helemaal in het teken staat van het platteland. Host Evi Hanssen trekt naar de oogstfeesten,in Sint-Truiden, waar boeren de eeuwenoude traditie vieren dat de oogst wordt binnengehaald. Ze showen hun tractoren en nemen het tegen mekaar op in typische landbouwspelen. En dat is ook wat Astrid Bryan, haar broer Laurens en diens beste vriend Niels De Jonck zullen moeten doen…
Ex-verpleegster Bernadette Bultynck (68) uit Meise loopt al 53 jaar en traint gemiddeld drie keer per week 10 tot 12 kilometer. De 20 kilometer van Brussel liep ze dit jaar in iets meer dan 2 uur, vorig jaar fietste ze naar Compostela en twee jaar geleden beklom ze de Kilimanjaro. “Ik wil absoluut van de jeugd winnen om hen te tonen dat wij uiteindelijk niet zo oud zijn en dat we nog tot iets in staat zijn.”
Jules Neyens (72) uit Blankenberge, vroeger ingenieur, liep in het jaar dat hij 70 werd, zijn 70ste marathon. “Af en toe eens van die zotte dingen doen en me meten met die jonge gasten: dat vind ik tof. Laat ze maar komen, ik ben nog niet versleten.”, klinkt het strijdvaardig.
Ook ex-bouwaannemer Willy Luyten (69) uit Oud-Turnhout is zeer sportief en heeft ondertussen 231 marathons op zijn palmares staan in 23 verschillende landen, o.a. die van Honolulu, Athene, Boston, Rio de Janeiro, Jamaica en New York. Geen klein bier dus. “Ik heb er echt zin in want ik wil de jeugd wel afdrogen. Op mijn leeftijd begint het inderdaad wel hier en daar te kraken, maar krakende wagens lopen het langst.”
Hun tegenstanders zijn de 31-jarige Astrid Bryan, haar broer Laurens (34) en diens goede vriend Niels De Jonck (26). “In Los Angeles lopen overal van die glamoureuze bommakes in een pink Cadillac met hun hondje, elke dag op weg naar de coiffeur.” Maar nu krijgt Astrid met een heel andere versie van bomma’s en bompa’s te maken. Ook Laurens heeft er niet zo veel vertrouwen in: “Ik heb thuis gewichten en een loopband en dat staat daar schoon. Maar ik heb de stekker van de loopband nog nooit ingestoken.” Niels is de zoon van gezondheidsgoeroe Sonja Kimpen en zou dus een ijzersterke en gezonde jongen moeten zijn. Hij kan alvast niet verliezen “want anders durf ik niet meer naar huis te gaan”.
De eerste test is een behendigheidsproef met een antieke tractor waarbij drie hindernissen overwonnen moeten worden. Na de vraag “Is dat met vitessen want wij zijn automatics gewoon?”, is het duidelijk voor de Lau: “Het ruimtelijk inzicht van Astrid is 0 en Niels gaan we sparen voor een krachtproef.” Laurens neemt het op tegen Willy, tot groot jolijt van Astrid die haar tranen amper kan bedwingen.
In de tweede individuele proef moet er ambachtelijk geoogst worden. Een extreem vermoeiende proef dus en erg belastend voor de rug- en armspieren. Niels De Jonck neemt het op tegen bompa Jules.
Daarna is het de beurt aan de vrouwen in de grasmaaierrace. Een kolfje naar Astrids hand, zo lijkt, want een pimped out grasmaaier en racen, dat is wel haar ding. Maar ook Bernadette is fan: “Ik moet toch aan m’n kleinkinderen tonen dat ik mijn bijnaam Shumi niet gestolen heb. Mijn kinderen vonden immers dat ik nogal snel kon rijden. Maar ik heb een paar PV’s gehad en nu ik gepensioneerd ben, ga ik toch wat braver zijn… Denk ik.”
De inzet in de individuele proeven is telkens 30 seconden. Die voorsprong kan erg handig zijn bij de laatste proef: het houthakkersfestival. “Astrid doet niet anders dan zagen, dus dit zou ze als de beste moeten kunnen”, klinkt het bij Laurens. Maar of het ook zo makkelijk is?
Beat Da Bompaz, maandag 9 maart om 20.35 op VTM.