.
Bart Peeters
vrijdag 9 december 2022

Bart Peeters: “Bij ons was Zwarte Piet altijd al een Roetpiet”

Onze scenarist heeft daar al de puntjes op de i gezet

‘Dag Sinterklaas’, het iconische programma waarin we dertig jaar geleden Bart Peeters zagen zingen en acteren naast Sint Jan Decleir, kreeg in 2019 een make-over. In Dag Allemaal onthult Bart Peeters waarom.

De heftige zwartepietendiscussie van de afgelopen jaren, dwong de VRT ertoe de originele afleveringen van het programma van het scherm te halen. De diehard fans waren hier helemaal niet blij mee.

Bart Peeters is zelf wel tevreden met de vernieuwing. Voortschrijdend inzicht vindt hij belangrijk. “Los van het feit dat de originele ‘Dag Sinterklaas’ melancholie oproept, is het altijd supergezond dat er nieuwe inzichten zijn”, verduidelijkt Bart.

Zelfs in de originele afleveringen werd al benadrukt dat Piet zwart is vanwege het roet van de schoorsteen. Bart bewees het in een bepaalde aflevering door zelf door de schouw te springen. Het had niets met afkomst te maken. “Bij ons was Zwarte Piet dus eigenlijk altijd al een Roetpiet”, bevestigt Bart Peeters.

Zwarte Piet werd in de reeks ook nooit als knecht geportretteerd, maar als vriend van Sinterklaas. . “Onze scenarist heeft daar al de puntjes op de i gezet”, blikt Bart met enige trots terug.

Bio van Bart Peeters en Jan Decleir