.
Cyra Gwynth
zondag 11 december 2022

Cyra Gwynth: “Mijn moeder besloot om weg te gaan”

En dat om familiale redenen

Sinds enkele afleveringen is er een nieuw personage in ‘Familie’ opgedoken: Yoko. Yoko is de dochter van Vanessa, gespeeld door Karen Damen. Een personage dat Cyra heel erg aansprak om te spelen.

“Mijn personage is een rebelse stoere chick, die erg assertief en daardoor soms zelfs grof is. Maar ze komt vooral voor zichzelf op. Yoko werd hij haar geboorte afgestaan door haar moeder Vanessa”, vertelt Cyra over haar personage in Tv Familie.

Toen Cyra de karakterschets te lezen kreeg van Yoko was ze meteen overtuigd om de rol te spelen. Cyra herkent zich immers heel goed in het verhaal van Yoko, want ze groeide zelf ook op zonder moeder.

“Ik woonde met mijn ouders in het Brusselse, maar toen ik zes jaar was, zijn mijn Nederlandse vader en Filipijnse moeder uit elkaar gegaan. In het begin kozen zij nog voor co-ouderschap, waardoor ik afwisselend bij mijn moeder en vader verbleef. Maar toen ik tien was, besloot mijn moeder wegens familiale omstandigheden terug te keren naar de Filipijnen.”

Cyra bleef bij haar vader wonen en de moederrol werd overgenomen door haar zus die acht jaar ouder is. “En daar ben ik haar nog altijd heel dankbaar om. Maar de afwezigheid van mijn moeder was moeilijk te accepteren. Door mijn verdriet was ik de eerste jaren ook lastig en onhandelbaar. Pas in mijn puberteit is er berusting bij mij gekomen.”