.
News Image

De Bende van Jan de Lichte gaat in wereldpremière op het Film Fest Gent

Nieuwe fictiereeks meteen op filmfestival.
De Bende van Jan de Lichte, de nieuwe prestigieuze historische reeks die VTM in petto heeft, gaat in wereldpremière op de 45ste editie van het Film Fest van Gent. Tijdens een speciale voorstelling op vrijdag 12 oktober zullen de eerste twee afleveringen van de dramareeks worden vertoond, in aanwezigheid van de cast, de makers en heel wat gasten. De Bende van Jan de Lichte past in de Serial Day van Film Fest Gent.

Matteo Simoni is in de reeks Jan de Lichte, de bendeleider die in de 18de eeuw in de buurt van Aalst de strijd aanging met de Oostenrijkers en de Fransen die Vlaanderen bezetten. Gedreven door armoede en gebrek ging hij samen met zijn bende vrienden over tot diefstallen, overvallen en uiteindelijk moord. Naast Simoni spelen ook Stef Aerts, Tom Van Dyck, Dirk Roofthooft, Inge Paulussen, Rik Verheye, Ruth Beeckmans, Mathijs F. Scheepers, Charlotte Timmers en Anemone Valcke belangrijke rollen.

De Bende van Jan de Lichte is net als de openingsfilm Girl van het Film Fest een productie van Menuet in samenwerking met Proximus, het Mediafonds en Wallimage. Het is zowat de laatste productie van Dirk Impens, de man die als producent Oscarnominaties in de wacht sleepte voor Daens en The Broken Circle Breakdown en eerder verantwoordelijk was voor VTM-reeksen zoals Zuidflank en 13 Geboden. De regie is handen van Robin Pront (die in 2015 het Film Fest mocht openen met zijn debuutfilm D’Ardennen) en Maarten Moerkerke (Deadline 14/10, Coppers, 13 Geboden). De scenaristen zijn Christophe Dirickx (De Helaasheid der Dingen, Tabula Rasa) en Benjamin Sprengers (Beau Séjour). VTM zal de serie later uitzenden.