.
News Image

De Strangers zijn trots op hun carrière

Mini-tentoonstelling loopt nog tot eind juli.


De Strangers waren vertegenwoordigd in Ment op zondag. Eigenlijk zaten door omstandigheden enkel Bob en Nest in de studio. De heren zijn trots op hun carr!ère die 50 jaar duurde, ook al vieren ze nu hun 65-jarig bestaan. Om eerlijk te zijn moesten ze wel toegeven dat ze het optreden toch wel missen. Maar leeftijd en stem vormen toch een struikelblok volgens Bob. Momenteel loopt er een mini-tentoonstelling van De Strangers in het FelixArchief aan de Oude Leeuwenrui te Antwerpen. Elke dag, behalve op maandag is deze tentoonstelling gratis te bezoeken en dat tot en met 28 juli. De geschiedenis van De Strangers staat er tentoongesteld, samen met foto's, knipsels en platen. Met de QR-codes kun je met de mobiele telefoon deze codes scannen en dan start er een nummer.



De Strangers is voor heel wat mensen pure nostalgie. Met hen viel er altijd wat te beleven en dan kunnen anekdotes niet uitblijven. Zo sprak Nest Adriaensen dat ze het succesvolle Bij De Rijkswacht niet zomaar mochten opnemen. Er was toelating nodig van de generale staf van de voormalige Rijkswacht. Uniformen mochten ze op het podium wel gebruiken, maar vreesden dat de zangers het verkeer zouden gaan regelen. Dankzij dat ene nummer werden ze in de helikopter van Antwerpen naar Oostende gevlogen om daar op de luchthaven dan ontvangen te worden door de harmonie van de Rijkswacht. Er werd hun toen officieel een gouden plaat overhandigd.



Maatschappijkritische muziek werd door De Strangers niet geschuwd. Indertijd zongen ze voor alle politieke partijen. Na de grote overwinning van het toenmalige Vlaams Blok, die voorstelden om de formatie te betalen werd hun antwoord in beraad gehouden. Voor andere politieke partijen traden ze zelfs gratis op. Er werd ingestemd om onder voorwaarden wel op te treden onder het mom van een verrassing, zodat niemand iets zou vermoeden. Bleek dat achteraan in de zaal de televisieploeg van Panorama aanwezig was, die alles filmden. Daarna volgde er een boycot en werd naar verluidt geprobeerd om de groep een halt toe te roepen. Zelfs plaatjes mochten niet meer worden gedraaid. Het geld dat De Strangers verdienden aan het Vlaams Blok werd gedoneerd aan Unicef, maar het kwaad was al lang geschied. De Strangers werden zelfs als risicogroep gezien in deze maatschappij. Volgens Bob zijn ze vandaag de dag nog niet populair in alle politieke kringen.



Tekst: Nico Vanaken


Bio van De Strangers

Meer Over:

De Strangers