.
Bart Peeters
woensdag 18 mei 2022

Eerste Night of the Proms zonder John Miles

Night of the Proms maakt volledige line-up najaar bekend

Met Kool & the Gang, Nik Kershaw, Amy Macdonald, Axelle Red, Metejoor, Bart Peeters (ook presentator van dienst) en saxofoniste YolanDa Brown maakt Night of the Proms zijn volledige najaarsaffiche bekend. Het evenement mixt traditiegetrouw pophits die klassiekers zijn geworden met populaire klassieke muziek en bekoort jong en oud met gevestigde waarden en jong talent. “Na een gedwongen onderbreking door corona van twee jaar wordt editie 2022 een feest waarop niemand stil zal zitten”, belooft organisator Jan Vereecke. Tickets zijn meteen beschikbaar via www.nightoftheproms.be.


Met de legendarische pop/r&b-groep Kool & The Gang trekt Night of the Proms alle registers open. De band verkocht meer dan 80 miljoen albums en prijkte vanaf de jaren ‘80 aan de top van de internationale hitlijsten met zijn karakteristieke mix van jazz, soul en funk. Tal van artiesten sampelden de drumbeats, het bas- en gitaargeluid en de kenmerkende blazerslijnen van Kool & The Gang. “Songs als ‘Ladies Night’, ‘Celebration’, ‘Get Down On It’, ‘Fresh’ en ‘Cherish’ zijn iconische hits.

Voor fans van de ‘eighties’ is ook Nik Kershaw één van de grote idolen. Als soloartiest scoorde hij wereldhits met ‘Wouldn’t It Be Good’, ‘The Riddle’ en het bijzonder aanstekelijke ‘I Won’t Let The Sun Go Down on Me’. Nummers die begeleid door het Antwerp Philharmonic Orchestra (onder leiding van Alexandra Arrieche) nog meer hun eeuwigheidswaarde zullen bevestigen.

Met Amy Macdonald wordt het een blij terugzien. In 2013 stond de toen amper 26-jarige artieste op het Proms-podium nadat ze met de folky, indie en vooral poppy sound van haar songs ‘Mr Rock & Roll’, ‘This Is The Life’ en ‘Don't Tell Me That It’s Over’ de wereld had veroverd.
“Amy was jonger dan ons evenement zelf. Heel indrukwekkend was het om die frêle maar zelfzekere jongedame daar te zien staan en alleen met haar stem en haar gitaar ons symfonisch orkest onderuit te spelen”, herinnert Jan Vereecke zich nog.

Volgend jaar is het 30 jaar geleden dat Axelle Red haar debuutalbum ‘Sans plus attendre’ uitbracht. De singles ‘Sensualité’, ‘Je t'attends’ en ‘Le monde tourne mal’ leverden de Hasseltse zangeres regelrecht succes op in eigen land maar ook in Zwitserland, Frankrijk en Canada. Vandaag behoort Axelle Red tot de best verkopende Belgische muziekartiesten, met een karrenvracht aan hits, waaronder ook ‘Parce que c’est toi’ en ‘Rouge Ardent’.

Al in 2016 wist Joris Van Rossem aka Metejoor met zijn eerste single ‘Ik hou van jou’ een nominatie in de wacht te slepen bij Radio2 Zomerhit 2017 als 'Beste doorbraak'. Daarop volgden successen als ‘1 op een miljoen’ (met de Nederlandse Babet), ‘Rendez-vous’ (met Emma Heesters), ‘Ze meent het’ en ‘Dit is wat mijn mama zei’. Ondertussen heeft hij ook zijn eerste drie Mia’s beet (‘Doorbraak’, ‘Nederlandstalig’ en ‘Solo man) en is hij niet meer weg te denken uit het Vlaamse muzieklandschap. Hij staat als eerste artiest op de Summer Edition in Koksijde én op de affiche in het najaar in hetzelfde jaar.

Met YolanDa Brown zet Night of the Proms niet alleen de saxofoon, maar ook een bekroonde muzikante in de kijker die een swingende mix brengt van reggae, jazz en soul. Zowel haar debuutalbum ‘April Showers May Flowers’ (2012) als opvolger ‘Love Politics War’ (2017) bereikten de top van de Britse Jazz Charts. YolanDa geniet in de UK ook bekendheid als tv-persoonlijkheid.

Night of the Proms vindt plaats op vrijdag 18 en zaterdag 19 november 2022 in Sportpaleis Antwerpen met Kool & The Gang, Amy Macdonald, Nik Kershaw, Axelle Red, Bart Peeters en Metejoor. Tickets via www.nightoftheproms.be