.
De Club met Dominique Van Malder, Janne Desmet, Evelien Bosmans, ...
maandag 11 april 2022

Evelien Bosmans smaen met Dominique Van Malder in nieuwe tv-reeks

'De club': nieuwe fictiereeks over de club waar je niet wil bij horen

Vandaag starten de opnames voor de nieuwe tragikomische fictiereeks De club, dat later te zien zal zijn op Eén en Prime Video (Amazon). De achtdelige reeks volgt drie koppels die vrienden worden in de wachtzaal van de dienst fertiliteit. Zij hadden hun toekomst al helemaal gepland, maar moeten er plots een nieuwe maken wanneer hun kinderwens niet zo vanzelfsprekend blijkt...

In De club schittert een Vlaams-Nederlandse topcast met in de hoofdrollen Janne Desmet, Dominique Van Malder, Jade Olieberg, Evelien Bosmans, Roos Dickmann, Achraf Koutet en Lies Visschedijk. De reeks werd bedacht en geschreven door Leander Verdievel (Gevoel voor tumor), Sara Theunynck, Zita Theunynck (Arcadia), Hilde Pallen (Zie mij graag) en Astrid van Keulen, en wordt geregisseerd door Toon Slembrouck (Tom & Harry).

Net als bij Gevoel voor tumor wordt een moeilijk maatschappelijk thema openhartig, zonder taboes en met humor benaderd. De club is dan ook een verhaal over hoop, liefde, vriendschap en humor in periodes van puncties, Pregnyl-spuiten en gierende hormonen.

Een kindje krijgen: het lijkt vanzelfsprekend, kinderspel. Maar: 1 op de 6 koppels in België kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Er is een steeds groter wordende club mensen in onze maatschappij die medische hulp nodig heeft om een kindje te kunnen krijgen. Steeds meer mensen worden dus plots lid van een club waar ze nooit deel van wilden uitmaken. Ook scenaristen Leander Verdievel en Zita Theunynck maakten onverwacht deel uit van de club. Die ervaringen waren de voedingsbodem voor De club.

Scenarist Leander Verdievel (40) werd onvruchtbaar na een slopende kankerbehandeling. Over zijn strijd tegen kanker schreef hij de Eén-reeks Gevoel voor tumor. Nadien volgden turbulente jaren vol mislukte IVF-pogingen en een moeilijke adoptieprocedure, en kreeg hij het idee om een reeks te maken over die fertiliteitswereld die zo veel mensen kennen maar waar zo weinig wordt over gepraat. Een wereld waar veel onverwerkt verdriet is, maar evengoed onverwachte humor.

Leander Verdievel: Ik had altijd gedacht dat we uitzonderingen waren. Want bij iedereen van onze vrienden lukte het zonder problemen om kindjes te krijgen. Maar plots zit je in een nokvolle, muisstille wachtzaal, vol koppels met hetzelfde probleem. Om kwart na zes ’s ochtends, starend naar melige foto’s van baby's in bloemkolen en een muur vol geboortekaartjes van zij die het wél haalden. Net daarom wil ik dit verhaal vertellen. Om het surrealisme van een kinderwens te beschrijven, maar ook om hopelijk een eind te maken aan het stille verdriet van de onvruchtbaren.

Lotte Vermeir, netmanager Eén: "De club wordt een herkenbare en gedurfde reeks over een onzichtbaar maar alomtegenwoordig thema in onze maatschappij: onvruchtbaarheid en een moeilijke kinderwens. Iedereen kent wel iemand waarbij de kinderwens niet van een leien dakje ging - maar vaak wordt er pas over gepraat wanneer het eindelijk wél gelukt is. Terwijl het net kan helpen om te horen dat je niet alleen staat en een hele 'club' met hetzelfde worstelt. Scenaristen Leander Verdievel en Zita Theunynck maakten het uit eerste hand mee. Ze benaderen het delicate thema vol zorg maar durven ook de soms absurde situaties te benoemen. Net dat zorgt voor het ontzettend sterke en herkenbare verhaal van deze reeks."

De club is een coproductie van VRT en Les Gens (Gardner & Domm) voor Eén en Amazon. De reeks is in 2023 op Eén en Prime Video te zien.

Bio van Dominique Van Malder, Janne Desmet en Evelien Bosmans