.
News Image

Karine Claassen stelt haar nieuwe programma voor

Zes jongeren maken een confronterende reis naar Sri Lanka en Ghana.

In de nieuwe reeks Bloed, zweet & luxeproblemen reist Karine Claassen samen met zes jongeren naar Azië en Afrika, waar ze ervaren hoe onze luxeproducten gemaakt worden. De reeks toont hun reisverhaal op deze bijzondere tocht en volgt de gebeurtenissen door hun ogen. Samen met Karine worden ze ondergedompeld in de wereld van mensen die keihard werken voor wat we in Vlaanderen vanzelfsprekend vinden.

De jongeren werken en leven samen met de arbeiders en boeren die dag en nacht werken voor onze luxe: ze ontdekken wie onze goedkope T-shirts naait, in welke omstandigheden garnalen gekweekt worden, hoe hard het leven van een cacaoboer is en hoe weinig mensen verdienen met het ontginnen van goud.

De zes zijn kinderen van bekende Vlamingen, met de problemen en vragen van elke andere Vlaamse jongere: Beau, Marie, Milan, Britt, Zion en Céleste. Ze hebben de leeftijd waarop ze een (studie)richting in hun leven kiezen en volop over hun eigen toekomst nadenken. Het reisgezelschap laat zich onderdompelen in een realiteit waar onze maatschappij gemakkelijk de ogen voor sluit. Dat heeft niet enkel op hen een groot effect. Want Bloed, zweet & luxeproblemen gaat over ons allemaal: over ons eigen luxeleven en over onze eigen onwetendheid.

Bloed, zweet & luxeproblemen: vanaf 3 december elke maandag om 20.40 uur op Eén.

Karine Claassen schetst de context en praat met de zes jongeren: wat gaat er in hen om? Wat valt hen op? Wat vinden ze van de gebeurtenissen? De reis is een echte eyeopener voor het hele reisgezelschap. Maar de tocht zit ook vol warmte en levenslust, van de mensen die ze ontmoeten. De verhalen van hun collega’s en gastgezinnen raken de jongeren telkens weer.

Bloed, zweet & luxeproblemen is een confronterende reis, waar het reisgezelschap leeftijdsgenoten ontmoet die in een heel andere wereld geboren zijn. In de reeks krijgen we een unieke blik achter de schermen van industrieën die normaal gezien gesloten zijn.

De jongeren
Beau De Coster (24)
Student Sport Management
Zoon van Rani De Coninck en Gust De Coster
“Ik voelde de grond onder me wegzakken. Een hele dag werken in de brandende zon voor nog geen halve euro. Het maakte me boos en ik voelde me machteloos. Ik heb een onwaarschijnlijk respect voor mensen die zich elke dag uitsloven om gewoon te overleven. Ik hoop dat we, door dit te tonen, heel wat mensen aan het denken zetten.”

Marie Mosuse (20)
Student Sociologie
Dochter van Ronny Mosuse en Jill Duchateau
“Ik probeer heel bewust te leven. Ik koop niet bij multinationals en eet heel weinig vlees. Maar is dat genoeg? Ik stel mezelf constant de vraag. Ik vind het heel lastig om met die ongelijkheid in de wereld om te gaan.”

Zion Dierickx (18)
Student toegepaste jeugdcriminologie
Zoon van Geena Lisa en Coco Jr.
“Ik had nog niet veel van de wereld gezien en ben blij dat ik dit nu zelf heb kunnen meemaken. Ik stond er nooit bij stil dat een simpel T-shirt door zoveel handen gaat, en dat slavernij vandaag nog bestaat.”

Britt Das (20)
Student Drama
Dochter van Marleen Merckx en Michael Das
“Fuck! Het is een ongelofelijk cliché, maar ik ben sinds onze reis veel rustiger geworden en ik kan veel makkelijker loslaten. We hebben heel mooie mensen ontmoet, maar zijn ook op plaatsen geweest, waar ik niet zou willen opgroeien. Dat klinkt heel blank en heel Westers, maar het is zo.”

Milan Van Walstijn (19)
Student International Business
Zoon van Martine Prenen en Luc Van Walstijn
“Ik ben bewust niet veel bezig met wat er allemaal in de wereld gebeurd. Het is meestal slecht nieuws en daar krijg ik dan zo’n machteloos gevoel van. Maar nu ik van heel dichtbij heb kunnen zien hoe erg het gesteld is met die wereld, ben ik ongelofelijk dankbaar geworden voor wat wij allemaal hebben.”

Céleste Cockmartin (19)
Student Neuropsychologie
Dochter van Goedele Liekens en Chris Cockmartin
“Ik vind de wereld heel onrechtvaardig. En dat begint al bij de plaats waar je geboren wordt. Wij kunnen het ons niet voorstellen. Werken aan een hongerloon en het weinige geld dat je hebt, daarna moeten delen met de hele familie.”

Sri Lanka
De eerste stop op de reis is Sri Lanka. Hier gaat de groep aan de slag in een textielfabriek die kledij maakt voor de Westerse markt. De werkdruk ligt hoog, de opzichters in de fabriek zijn bijzonder streng en de arbeidsters worden slecht behandeld. De groep kan niet geloven wat het monotone werk uiteindelijk aan loon oplevert.
Daarna gaat de groep aan de slag in de garnalenkweek. Samen met Karine ontdekken de zes jongeren dat de garnalen die op ons bord terechtkomen, in kunstmatig aangelegde vijvers worden gekweekt. Heel intensief werk, want alles gebeurt nog met de hand. De jongeren oogsten zelf garnalen in een smerige vijver en verwerken die in een fabriek waar ze met de hand gepeld worden.

Ghana
De aankomst in Ghana is overdonderend. De warmte van de bewoners staat in groot contrast met de armoedige leefomstandigheden. Karine en de jongeren trekken naar een illegale goudmijn, waar met primitieve middelen en op een gevaarlijke manier goud gewonnen wordt. De echte schok komt pas wanneer ze ontdekken voor welke – kleine – opbrengst ze in de brandende zon gewerkt hebben.

Daarna trekken de zes met Karine naar een cacaoboerderij, waar ze werken op een plantage. Ze ontmoeten kinderen die met gevaarlijke machetes meehelpen om het gezinsinkomen te vergroten. De meisjes helpen ook bij het vrouwenwerk op de plantage: wassen, koken, alles gebeurt met de hand en vraagt ongelooflijk veel tijd. De jongens zien dan weer hoe vlees op tafel komt in een typische Ghanese boerenfamilie.

Wanneer de mensen op het platteland geen toekomst meer zien, trekken ze vaak naar de stad. Veel van deze mensen komen terecht in Agbogbloshie, een grote vuilnisbelt. Schrijnend is dat de vuilnisbelt een stad op zich is: er worden kinderen geboren, er zijn winkeltjes. Het gewone leven gaat door, maar dan wel in een hallucinant decor. Karine neemt de zes mee naar deze uitzichtloze hel. Voor de groep, die geloofde in het principe ‘als je echt iets wil bereiken, moet je het heft in eigen handen nemen’, is Agbogbloshie een schokkende openbaring.

Bloed, zweet & luxeproblemen: vanaf 3 december elke maandag om 20.40 uur op Eén.