.
Iedereen K3
woensdag 20 maart 2019

Kassa kassa voor K3

K3 behoort tot de grootverdieners bij Sabam.


Bijna 118 miljoen euro heeft Sabam in 2017 verdeeld onder de componisten van bekende en minder bekende liedjes. Sabam is de auteursrechtenvereniging. Zij innen niet alleen, zij betalen een groot deel van de geïnde bedragen uiteraard ook uit aan de mensen die daar recht op hebben. In België zijn Dimitri Vegas & Like Mike én K3 de grootste kleppers. Helaas voor hen zijn het niet de uitvoerders maar wel de auteurs en componisten. In het geval van K3 zijn dat altijd Alain Vande Putte, Peter Gillis en Miguel Wiels die al een eeuwigheid alle liedjes van K3 schrijven. Het mannelijke trio, dat donderdag tijdens de Eregalerij gehuldigd wordt, staat dan wel minder in de schijnwerpers dan Hanne, Klaasje en Marthe, toch hebben ze al sinds het ontstaan van K3 twintig jaar geleden een zeer grote hand in het aanhoudende succes van de groep. Hoeveel zij uitbetaald krijgen? Dat hangt Sabam niet aan de grote klok. Maar de kans is groot dat het om een behoorlijk groot bedrag gaat.



In de Belgische top 50 vinden we maar liefst zes nummers terug van K3. Daarmee staat geen enkele Belgische auteur vaker in deze top 50. De broertjes Thivaios – beter bekend als Dimitri Vegas & Like Mike – doen het even goed met zes noteringen. Felix De Laet van Lost Frequencies volgt met vijf noteringen. En toch zijn het niet K3, Dimitri Vegas & Like Mike of Lost Frequencies die op 1 staan. Die eer is weggelegd voor Million Eyes van Loïc Nottet op één, gevolgd door City Lights van Blanche. Op 3 vinden we dan Ne Me Quitte Pas van Jacques Brel, gevolgd door 10.000 Luchtballonnen van K3.

Kijken we naar de internationale lijst, dan zien we dat de drie artiesten ook hier hoge ogen gooien. In België wordt een tophit zoals ‘10.000 luchtballonnen’ even vaak gespeeld als nummers van wereldberoemde artiesten zoals Ed Sheeran en Taylor Swift. Een sterke song, zelfs een Nederlandstalige, kan in ons land dus perfect wedijveren met internationale kleppers.