.
Koen Crucke
woensdag 16 november 2022

Koen Crucke: “Hopelijk wordt hij om meer herinnerd dan alleen dat”

Hij kent hem al heel lang

Het zijn triestige dagen voor de Vlaamse muziekwereld. Nadat Nicole Josy kwam te overlijden volgde slechts enkele dagen later ook Will Ferdy. De man werd 95 jaar en was een groot voorbeeld voor velen en dat allemaal dankzij zijn coming-out.

Al hoopt Koen Crucke in Dag Allemaal dat hij om meer dan dat zal herinnerd worden. “Ik kende hem al van jongs af aan. Hij woonde enkele straten bij mij vandaan, in Ledeberg. Als kind volgde ik hem op radio en tv, ik wou een tweede Will Ferdy worden.”

Koen heeft heel wat positieve woorden over voor zijn jammer genoeg overleden collega. “Hij was zeer veelzijdig. Hij zong niet alleen chansons, maar ook operette en hij was een goeie acteur die verschillende typetjes kon neerzetten.”

In 1970 outte Will zich, als eerste Vlaamse zanger, als homo. En dat vond Koen een erg moedige beslissing om daarmee naar buiten te komen.

“Dat zorgde ervoor dat wij - want ik denk wel dat ik de tweede bekende Vlaming was die uit de kast gekomen is - een voorbeeld hadden en dat wij niet bang moesten zijn om onszelf te zijn. Zijn carrière heeft misschien wel een beetje schade opgelopen, maar met zijn talent heeft hij zich daar uiteindelijk boven kunnen zetten en liet hij zien dat hij veel meer was dan ‘die homoseksuele zanger.’”

Download onze app voor Android of iOS

Bio van Koen Crucke, Nicole Josy, Will Ferdy en Nicole & Hugo