.
Mieke Bouve en Jaak
maandag 6 februari 2023

Mieke Bouve: “Mensen vergeten zo snel”

Ze moest haar man afgeven

Niemand wordt echt graag ouder. Veel mensen hebben er geen moeite mee, maar leuk is het niet. Actrice Mieke Bouve vindt het wel wat lastiger dat ze ouder wordt, maar ze neemt het allemaal zoals het komt.

Mieke zorgt goed voor zichzelf, niet alleen de buitenkant, maar ook haar binnenkant. Al is dat tweede een beetje moeilijker sinds een tijdje. Een jaar geleden werd ze weduwe en overleed haar man Jaak. Ze hadden 30 jaar lang een relatie, maar hij overleed ten gevolge van leverkanker.

“Ik ben nu 100% zelf verantwoordelijk voor mijn geluk. En ja, soms bekruipt de eenzaamheid me… wanneer ik door de winkelstraten van Gent kuier, zie ik alleen maar koppels. Ik ben mijn klankbord kwijt. Mijn zielsgenoot, mijn rots in de branding, maar ook een stukje van mezelf”, zucht Mieke in Primo.

Een dierbare moeten afgeven, het is nooit leuk. Maar Mieke heeft het een plaats kunnen geven. Al is er een ander aspect van Jaaks dood waar ze het veel moeilijker mee heeft.

“Het moeilijkste aan het rouwproces vind ik dat mensen snel vergeten. Jaak is nu een jaar niet meer onder ons. Als ik nog eens iets over hem zeg, kijken mensen raar op: ‘Waar kom jij nu nog mee af?’ Alsof je mensen die gestorven zijn moet doodzwijgen. In andere culturen gaan ze daar anders mee om. Je kan alleen maar blijven leven door de doden te koesteren.”

Bio van Mieke Bouve

Meer Over:

Mieke Bouve