.
Conversations With Friends
vrijdag 23 september 2022

Nieuw op Canvas: Conversations with Friends

De opvolger van Normal People.

Het intense en hartverscheurende relatiedrama Normal People raakte wereldwijd een gevoelige snaar tijdens de lockdown. Ook bij ons op Canvas kon de serie eind vorig jaar op veel enthousiasme rekenen. Nu is er een opvolger: Conversatons with Friends. Ook deze nieuwe reeks is gebaseerd op werk van millennial-auteur Sally Rooney – het was haar debuut in 2017 – en werd gemaakt door hetzelfde productieteam voor streamingdienst HULU en BBC. Conversations with Friends gaat over de complexe ‘vierhoeksrelatie’ tussen twee jonge vrouwen, vriendinnen en voormalige liefdespartners, en een iets ouder koppel.

Vanaf zondag 2 oktober om 22 uur (telkens twee afleveringen) en meteen integraal op VRT MAX.

Frances (debutant Alison Oliver) is vooraan in de 20. Ze woont in Dublin en studeert er aan het befaamde Trinity College, net als haar beste vriendin en vroegere lief Bobbi (Sasha Lane, American Honey). De twee treden ook samen op als voordrachtskunstenaars. Bij een van die optredens ontmoeten ze Melissa (Jemima Kirke, Girls), een schrijfster van ergens in de dertig die nogal onder de indruk is van hun act, maar misschien nog wel meer van de flamboyante Bobbi. Ze maken ook kennis met Nick (Joe Alwyn, Stars at Noon), acteur en echtgenoot van Melissa. Er hangt iets in de lucht tussen Melissa en Bobbi, maar het klikt vooral goed tussen Nick en Frances, hoewel die normaal niet op mannen valt. De twee beginnen een relatie, maar die wordt bemoeilijkt door de loyauteit van Frances tegenover haar buddy Bobbi en de band tussen Nick en Melissa.

Dat is het verhaal van Conversations with Friends. Meer is het niet, maar ook niet minder. Het is het oude verhaal van de liefde in nieuwe tijden. Tijden waarin de liefde wellicht vrijer en toegankelijker is dan ooit, maar misschien ook ingewikkelder. Het was ook het verhaal van Normal People, waarin Connell en Marianne jarenlang worstelden met hun relatie en hun gevoelens. Die gelijkenis is geen toeval natuurlijk, want beide verhalen komen uit de koker van Sally Rooney (°1991). Conversations with Friends was haar debuut in 2017 en Normal People volgde nauwelijks een jaar later. Beide romans waren een instant succes en kregen veel lof voor de manier waarop ze de gevoelswereld van de millennials capteerden, een generatie waarvan Rooney zelf een literair uithangbord is geworden.

Net als de hoofdpersonages in Normal People zijn Frances, Bobbi, Melissa en Nick knappe en intelligente jonge mensen die alles hebben om volop van het leven en de liefde te genieten. Maar hoe vlot hun ‘small talk’ ook is en hoe gedreven ze hun linkse overtuigingen ook kunnen verwoorden in hun ‘conversations with friends’, als het over de liefde gaat, wordt het plots veel moeilijker. Vooral Frances en Nick zijn eigenlijk heel introvert en kunnen moeilijk over hun gevoelens praten. Dan nemen ze hun toevlucht tot hun gsm en vluchtige chatgesprekken, iets wat de reeks prima weet te evoceren. De gesofisticeerde Melissa lijkt dan weer heel stoer en zelfzeker om te gaan met de ontrouw van Nick, haar stiff upper lip en koele blik kunnen niet verstoppen hoe ze daaronder lijdt.

Conversations with Friends werd grotendeels door hetzelfde team gemaakt als Normal People, met dezelfde scenariste (Alice Birch) en dezelfde regisseur (Lenny Abrahamson). Niet alleen thematisch, maar ook in de dialogen en de zeer esthetische cinematografie zijn er dan ook heel wat gelijkenissen tussen beide reeksen. De gebeurtenissen spelen zich ook nu weer af op prachtige locaties in Dublin en de rest van Ierland, maar bijvoorbeeld ook tijdens een vakantie van de vier hoofdpersonages in Kroatië. Normal People was berucht om zijn vele seksscènes en ook Conversations with Friends baadt opnieuw in die sensuele sfeer, met veel suggestieve close-ups. Maar onder die zonovergoten, dromerige en soms broeierige beelden zit een donkere ondertoon van isolement en onzekerheid die het millennial-leven vaak typeert.

Liefde in millennial-tijden - vanaf zondag 2 oktober op Canvas en VRT MAX

Download onze app voor iOS of Android

Bio van Alison Oliver, Sasha Lane, Jemima Kirke en Joe Alwyn