.
VRT
dinsdag 22 november 2022

Raad van bestuur VRT keurt Transformatieplan goed

Dat was niet meer dan een formaliteit.

De raad van bestuur van VRT heeft dinsdag het voorgelegde Transformatieplan van de publieke omroep goedgekeurd. Het plan werd op maandag 21 november ook al besproken op het Sectorcomité met de Vlaamse regering en de vakbonden. De raad van bestuur en de directie van VRT willen met het Transformatieplan de toekomst van een sterke publieke omroep waarborgen. Met dit akkoord geven ze groen licht voor de implementatie van het plan.

De raad erkent dat het plan een zware impact heeft op de mensen die VRT moeten verlaten. VRT zal er alles aan doen om deze medewerkers zo goed als mogelijk bij te staan en te begeleiden richting een nieuwe job. De raad pleit in het verlengde van dit plan voor een blijvend ambitieuze, maatschappelijke rol voor de publieke omroep en een financieel kader dat hier de nodige ruimte voor geeft.

Eind april kondigde de directie van VRT aan een Transformatieplan te willen uitvoeren, gericht op enerzijds het realiseren van grote digitale ambities en anderzijds op de uitvoering van de door de Vlaamse overheid opgelegde besparing. Het plan steunt op 5 pijlers:
1. Een vernieuwde strategie voor fictie
2. Een toekomstgericht intern productiehuis
3. Optimalisatie van inkomsten en uitgaven
4. Sterke inzet op digitale competenties
5. Interne efficiëntie-oefening

Na een intensief en constructief onderhandelingstraject tussen de directie en de vakorganisaties werd het onderstaande voorstel geformuleerd.

In de periode 2023, 2024 en 2025 zullen ongeveer 100 VTE op natuurlijke wijze uitstromen. De publieke omroep zal 1 op 2 van die medewerkers, die veelal door pensionering uitstromen, niet vervangen.

De VRT-directie beoogde initieel een gerichte uitstroom van 116,3 VTE in 2023, 2024 en 2025, met het zwaartepunt van deze maatregel in 2023. Door maatregelen zoals het niet-invullen van vacatures, een beperkte pensioenincentive en het bevriezen van de collectieve SAC-verhoging in 2023 wordt de gerichte uitstroom sterk gemilderd. Met het vandaag goedgekeurde plan zullen nu nog ongeveer 68 medewerkers het bedrijf gedwongen moeten verlaten.

VRT nam in april ook de strategische beslissing om fictie niet langer intern te produceren. De publieke omroep blijft investeren in het genre, waarin het marktleider is, maar voortaan enkel in samenwerking met de externe productiesector. De investeringen in fictie zijn zowel technisch als financieel te belastend geworden om alleen te dragen. VRT kondigde vrijdag al aan dat het gekozen heeft voor productiehuis Eyeworks om vanaf begin 2023 de dagelijkse fictiereeks Thuis te produceren. Eyeworks is als beste uit de gesprekken met verschillende productiehuizen gekomen. Het productiehuis heeft concrete plannen om te investeren in de verdere groei van de succesvolle fictiereeks.

VRT investeert, binnen het kader van de transformatie, in gerichte digitale opleidingen voor het personeel. Daarnaast zullen nog minstens 30 uitgesproken digitale profielen aangetrokken worden. Dat is belangrijk om in een sneller tempo te kunnen inspelen op het radicaal wijzigende mediagebruik.

In 2023 daalt het aantal werknemers van VRT voor het eerst structureel onder 2.000.

1880 medewerkers zullen nog iedere dag het beste van zichzelf geven om de publieke omroep relevanter dan ooit te maken voor iedereen. Onder hen steeds meer digitale profielen. En heel wat medewerkers zullen intensief opgeleid worden om zich de digitale skills en mindset eigen te maken. De publieke omroep investeert de komende jaren veel middelen in opleidingstrajecten voor de makers. Ze zet nog actiever in op het aantrekken van nieuw talent, bijvoorbeeld door middel van digitale ervaringsopdrachten. En aandacht voor welzijn op het werk wordt een speerpunt in het beleid.

VRT zal zorg dragen voor de medewerkers die als gevolg van het Transformatieplan het huis moeten verlaten. Daarom zullen de betrokken medewerkers bovenop het standaard-outplacement traject, actief begeleid worden in een zoektocht naar een nieuwe job. Er is ook ruime aandacht voor alle aspecten van welzijn, zowel voor de medewerkers die vertrekken als voor de geïmpacteerde afdelingen.

De directie heeft van de raad van bestuur het mandaat gekregen om over te gaan tot een snelle implementatie van het plan. Dat moet een einde brengen aan een lange periode van onzekerheid voor het personeel.