.
Siegfried Bracke
donderdag 16 juni 2022

Siegfried Bracke recht voor de raap: “Daar stel je je toch vragen bij”

Het zijn niet echt besparingen

Er is de laatste tijd al veel over geschreven en gepraat: de besparingen bij de VRT en het binnenhalen van grote namen zoals Niels Destadsbader tegen een aanzienlijk bedrag. Een bedrag waardoor het lijkt dat andere schermgezichten en producties aan loon en middelen moet inleveren.

Ook voormalig Wetstraatjournalist Siegfried Bracke denkt er allemaal het zijne van. ”Ik begrijp het probleem niet zo goed. Voor de kijker maakt het heus niet uit of 'Thuis' in eigen huis wordt gemaakt of wordt uitbesteed”, zegt hij in Dag Allemaal.

Volgens Siegfried waren besparingen vroeger bij VRT niet echt besparingen. Maar dat ligt ondertussen toch anders.

“Wat voorheen werd verkocht als ‘besparingen’ waren schijnmanoeuvres. Er werd hard geroepen, maar er veranderde niks. Terwijl je met de helft ondersteunende diensten zit, waar je je vragen bij kan stellen. Er lopen tal van uitgebluste medewerkers rond, voor wie men allerlei baantjes heeft verzonnen. Erg rendabel is dat fenomeen van cliché-ambtenaren niet.”

Maar wat zijn nu zo’n overbodige diensten? “Ik hoor dat de taalraadsman van de VRT verantwoordelijk wordt voor de programma-ethiek. Anderen bij de VRT houden zich bezig met gelijke kansen. Ik vind dat belangrijk, maar heb je daar zulke diensten voor nodig?”

Bio van Siegfried Bracke

Meer Over:

Siegfried Bracke