.
News Image

Tom Waes onder vuur omwille van rode muts

Para’s schreeuwen moord en brand.


Zondagavond kon je op Eén kijken naar de eerste aflevering van ‘Kamp Waes’ met Tom Waes. De presentator doet meestal flink zijn best om proeven tot een goed einde te brengen, maar deze keer moet hij aan de kant toekijken hoe 15 mensen zichzelf tegenkomen in proeven om toe te treden tot het elitekorps van het leger. Bij de VRT hebben ze flink hun best gedaan om dit programma op de kaart te zetten én in de pers te krijgen. Tom Waes mocht zelfs de cover van Humo vullen en daarop poseerde hij met een rode baret, de baret die felbegeerd is en die je moet verdienen. Dat Tom Waes die baret zomaar kreeg, vinden heel wat militairen een schande. Op Facebook vliegen de verwijten in het rond.

Maakt zichzelf belachelijk da kalf ofwel ist uit dommigheid, schrijft iemand op Facebook. Waes waes nu zak je man ,deze wijnrode muts dient verdiend te worden, reageert iemand anders. De emoties lopen hoog op, de meest mensen nemen echt geen blad voor de mond. Waes doe die baret van je domme kop, die baret moet je verdienen en niet via tv programma maar door maanden hard werk, schande voor het regiment, schrijft een andere man. Met reacties als Dat heeft ons bloed, zweet en tranen gekost en gij hebt die nooit verdiend Waes, Als buitenwipper of duikerke, denkt deze Bv, recht te hebben op een rode muts met het kenteken van het 1ste para ? Paljas 1ste klasse ja......Schandalig ! en Schande!! Waes je maakt jezelf belachelijk!De rode of groene muts verdient RESPECT !!! geven de kritische sfeer op de pagina weer.

De rode muts van de para's is er één waarvoor ze bloed, zweet en tranen laten. Voor hen heeft die muts een grote symbolische én emotionele waarde. Dat Waes van de legertop een muts kreeg om te poseren, stoot hen voor de borst. En toch is niet iedereen het met de critici eens. Misschien moeten we ook gewoon blij zijn dat we voor ne keer positief in de media komen want ik weet nie of ge het door hebt of nie maar we kunnen het zo stillekes aan wel gebruiken denk ik... , reageert iemand. Mensen, ge moest content zijn. Dit is eerste klas marketing, defensie en deze eenheid kampt al jaren met een tekort aan instroom. Trouwens, paracommando zit in je hart, niet op je hoofd.

Waes krijgt trouwens de steun van Fly, die reageert op de website paracommando.com. oals iedere eenheid binnen Defensie kampt ook de Special Forces Group met een rekruteringsprobleem. Helaas kan onze eenheid niet rechtstreeks burgers aanwerven voor een job bij de Special Forces en door de falende rekrutering bij Defensie in het algemeen wordt de vijver waar wij uit vissen ook kleiner., schrijft hij. Tijden veranderen. Jongeren zijn niet meer echt geneigd om te kiezen voor een job als militair waar dienstverlening en belangeloze inzet om onze maatschappij veilig te houden samen gaan met fysieke en mentale belasting. In onze digitale en gemediatiseerde wereld is Defensie een prehistorische excentriekeling, niet in staat om zichzelf te promoten als een aantrekkelijke werkgever. Ten onrechte, want wij hebben de mooiste job op aarde, schrijft Fly nog.

Om het tekort aan krachten te compenseren, hoopt de Special Forces Group via 'Kamp Waes' jongeren warm te maken voor de harde opleiding. Tom Waes, steeds zichzelf en niet bang van een uitdaging, was dan ook de perfecte persoon om mee zijn schouders onder ons project te zetten. Hiermee bewijst hij de Special Forces Group, alle paracommando's en de rest van Defensie een dienst. Tom heeft de muts gekregen van de Special Forces Group om een fotoshoot te houden als promotie voor het programma. Punt. Deze ludieke actie valt onder de noemer humor en zelfrelativering. Defensie mag Tom Waes op haar blote knieën danken voor de positieve media aandacht, benadrukt Fly.

Paracommando’s zijn slechts één van die ‘middelen’. Zij die zich onoverwinnelijk, kogelvrij en vuurvast voelen als ze hun rode muts dragen raad ik aan om eens van dichtbij de effecten van één gevechtsvliegtuig te zien, te horen en te voelen. Wij eisen intrinsieke motivatie, volledig losgekoppeld van de beloning van een muts of een brevet. Het is niet de kleur van de muts, noch de brevetten of het uniform dat de soldaat maakt, wel zijn waarden en prestaties. Het dragen van een rode muts maakt je misschien anders, maar zeker niet beter als één van de andere onderdelen van Defensie of de burgerbevolking. De SF Gp distantieert zich dan ook van deze elitaire gedachten. Onze eenheid kent enkel leerlingen, geen meesters. Mijn excuses aan alle collega Paracommando’s die zich dagelijks inzetten om met hun wijnrode muts een voorbeeld te zijn, en die zich uitsloven om hun eenheid en de naam para-commando naar een hoger niveau te tillen. Ik kan niet toestaan, dat onze inspanningen om Defensie in een beter daglicht te stellen en de rekrutering aan te wakkeren, teniet worden gedaan door de ego’s van enkele zelfverklaarde Facebook krijgers, besluit Fly.

Bio van Tom Waes

Meer Over:

Tom Waes Kamp Waes