.
Average Rob en Arno The Kid
zaterdag 6 augustus 2022

Open brief aan influencers die hun adres weigeren te publiceren

Influencers hekelen schending van de privacy.

Er is sinds vrijdag heel was heisa over het al dan niet publiceren van bedrijfsgegevens/adresgegevens van influencers op hun sociale media en of hun websites.

Iedereen die zaken doet en of een bedrijf heeft, is verplicht om deze gegevens op de website te plaatsen. Dat is iets wat ooit in de vorm van een wet verschenen is. Je kan je inderdaad afvragen wat het nut daarvan is, maar dat kan je je bij elke wet en regel afvragen.

Influencers willen hun gegevens niet met hun volgers delen. Hun motivatie is onder andere de privacy. Zij vrezen dat stalkers bij hen thuis zullen langs komen. Wij snappen dat zij dat niet prettig zouden vinden, maar wat maakt dat een influencer zich aan de wet zou kunnen en mogen onttrekken? Is een influencer dan belangrijker dan bijvoorbeeld Koen Wauters van Clouseau? Het adres van Koen Wauters kan je in 1-2-3 op het web vinden, net zoals trouwens dat van Average Rob, één van de klagende partijen.
Wij hadden welgeteld twee zoekopdrachten nodig om zijn gegevens te vinden. In welke straat en huisnummer hij in welk avdorp in Vlaams-Brabant woont?
We hadden zijn adres meteen te pakken. En zo kunnen we dat voor zowat elke bekende Vlaming doen, zelfs Erik Van Looy, James Cooke, …. ontsnappen niet aan die verplichtingen. Echter, zij verdienen geen geld via hun sociale media en hoeven die gegevens dan ook niet te vermelden. Tenzij zij toch gesponsorde berichten gaan plaatsen.

We hebben voor de dames en heren influencers trouwens nog een oplossing: je kan een eigen kantoorruimte huren en de maatschappelijke zetel van je bedrijf naar daar verhuizen. Er zijn zelfs grote gebouwen waar je één dag per maand een ruimte zou kunnen huren en waar je permanent een brievenbus ter beschikking hebt. Er zijn bedrijfjes in overvloed die dat doen. Voor alles is er een oplossing, het is niet aan de politiek om jullie een uitzondering te geven. Ja, dat is in Nederland wél gebeurd, maar één van de grote verschillen is dat de bedrijfsgegevens in Nederland niet zomaar te grabbel liggen. Wil je daar weten wat de omzetcijfers van een bedrijf zijn, dan moet je daarvoor betalen. Hier in België staan de jaarrekeningen van bedrijven openbaar voor iedereen.
Dat men bij de noorderburen beslist hebben om de regels voor influencers te versoepelen, dat begrijpen wij. Maar als de dames en heren politici dat in België gaan doen, dan moeten ze ook alle andere bekende Vlamingen meteen vrijstellen van openbare publicatie van bedrijfsgegevens én de resultaten.

Een kleine zoektocht levert een hele lijst van bedrijfsnamen van bekende Vlamingen op, inclusief hun omzet, winstcijfers én hun vermogen. Dat ligt zomaar te grabbel. Dat in het Staatsblad ook nog eens de adressen van die mensen staan vermeld, daar heb je hen nooit over horen klagen.

Tot slot nog deze boodschap voor Average Rob, een fantastische man trouwens. Jij reageert op Twitter met ‘zware schending van de privacy’. Wel, zoek eens even op Google op de naam van een bv in Heusden waar jij aandeelhouder van bent.
Onze conclusie: als je echt privacy wil, dan moet je in België vooral NIET ondernemen en vooral niet online komen.


Bio van Average Rob

Meer Over:

Average Rob