.
Stefaan Fernande
dinsdag 7 september 2021

Stefaan Fernande overleden

Wat een triest nieuws.

We vernamen dinsdagochtend het overlijden van Stefaan Fernande, een veelzijdig tekstschrijver.

Hij had geen plan B, de kleine Stefaan Fernande, toen hij op zesjarige leeftijd achter zijn orgeltje gezeten, besloot om te leven van het schrijven van muziek. Op zijn 12 schakelde Stefaan al van Nederlandstalig over naar Engelstalige nummers, tegen dat hij 16 was had hij al 100 nummers bij elkaar geschreven. Even waagde Stefaan zijn kans op het podium, als backing vocal-keyboardspeler van de groep The Big Noise. Maar de roep van het schrijven was groter dan die van het podium.

Zijn carrière nam een vliegende start met nummers als 'Nobelprijs', 'Meisjes aan de macht' en 'Porselein', waar Stefaan instond voor tekst en muziek. Later werkte hij mee aan de Ultratop-nummer 1-hits 'Vonken en vuur', 'Scars', 'Dum Tek Tek' en 'Vliegtuig' en daarmee is hij een van de weinige mensen in Vlaanderen die van muziek schrijven weet te leven. Zuinig leven, verduidelijkt hij graag zelf, maar wel leven. Intussen zijn er tussen de 800 en 1000 nummers uit zijn pen gevloeid – en schreef hij voor artiesten uit quasi elk genre, van Guido Belcanto tot De Kreuners, van Will Tura tot 2Fabiola. Met 'Dum Tek Tek' van Hadise en 'Impossibile' van de Italiaanse Matteo Becucci veroverde hij ook zijn plaats in de internationale charts.

Met zijn songs haalde Stefaan meermaals awards binnen. De laatste jaren draaide de hitmachine van Stefaan op volle toeren. Wat was hij trots als zijn nummers op onder andere Radio 2 te horen waren.

Maar onlangs sloeg het noodlot toe: op 22 juli verleed zijn man Danny Riesterer. Stefaan was er kapot van, hij contacteerde ons toen nog om foto's van zijn man te vragen om op de afscheidsplechtigheid te projecteren. We hoopten dat Stefaan de kracht zou vinden om er bovenop te komen, maar helaas.

Wellicht heeft Stefaan zij afscheid zorgvuldig voorbereid. Zo heeft hij onder andere zijn Facebookpagina verwijderd. Stefaan, RIP. Het was een voorrecht om jou te kennen, jouw nummers zullen wij nooit vergeten.

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via zelfmoord1813.be.

Bio van Stefaan Fernande

Meer Over:

Stefaan Fernande