Alweer Waalse kritiek op Miss België
Wonen er enkel in Antwerpen mooie meisjes?
Voor de vierde keer in vijf jaar tijd werd een Antwerpse gekroond tot Miss België. “Blijkbaar wonen alle mooie meisjes in Antwerpen,” klinkt het in Wallonië waar de kritiek alsmaar luider klinkt. Christophe Deborsu geeft in Dag Allemaal toe dat de Walen alsmaar minder interesse vertonen in de verkiezing van Miss België. En dat is echt niet alleen omdat het al van 2013 geleden is dat Noémie Happart als laatste Waalse gekroond werd tot Miss België. Kersvers Miss België Elena Castro Suarez is een mooi meisje, maar veel trouwe volgers vinden haar net iets te modaal en te weinig vernieuwend, lezen we in Dag Allemaal. En RTL-journalist Christophe Deborsu pakt uit met een schrijnende vergelijking…
Iets te modaal en te weinig vernieuwend? “Een beetje zoals de hele verkiezingsshow,” aldus Christophe Deborsu. Het instituut dat Miss België ooit was lijkt toch gestaag af te brokkelen. En dat leidt tot een opvallende tendens in Wallonië. Christophe Deborsu vindt de verkiezingsshow van Miss België de laatste jaren toch “altijd wat stuntelig”. “Wát een contrast met de jaren toen VTM en RTL nog instonden voor de uitzending,” aldus de populaire journalist. “Miss België leeft nog bij ons, maar veel minder dan vroeger,” geeft Deborsu toe in Dag Allemaal. Nochtans is de impact van een Miss België-verkiezing ook in Wallonië erg duidelijk.
Gewezen Missen Julie Taton en Sandrine Corman bouwden een mooie mediacarrière uit in Wallonië en Julie Taton is nog altijd één van de leading ladies van RTL. Hét bewijs wat een Miss-titel ook voor een Waalse kan betekenen. Miss België leeft nog wel over de tijdsgrens, maar “veel minder dan vroeger,” vertelt Christophe Deborsu. De Miss België-verkiezing krijgt in Wallonië dan ook concurrentie uit onverwachte hoek. “In Wallonië vinden we zo stilaan de verkiezing van Miss France belangrijker,” onthult Christophe Deborsu in Dag Allemaal. “Die show is een spektakel met internationale topartiesten als Ed Sheeran. Tja, da’s toch iets anders dan wat wij in België voorgeschoteld krijgen.”
Ook twee jaar geleden was er kritiek over de taalgrens toen de twee Waalse topfavorieten alsnog afgetroefd werden door Romanie Schotte. En dit jaar was er zelfs sprake van een boycot nog voor de verkiezing van start ging. De Franstalige pers dreigde met een boycot als er dit jaar opnieuw een Vlaamse met het kroontje aan de haal zou gaan. “De wedstrijd is door en door vervlaamst,” klonk het bij La Dernière Heure. En dan gaat het niet enkel over de winnaressen. Ook de locatie en de artiesten die langskomen bij de show spreken niet aan tot het Waalse publiek. Wie heeft er over de taalgrens immers al gehoord van De Romeo’s? “De verkiezing is eigenlijk een Vlaamse kermis geworden,” klinkt het bij de Waalse journalisten.