.
News Image

Hilde Van Mieghem gruwelijk behandeld in kindertijd

Ze is er nog steeds boos om.


Hilde Van Mieghem werd steeds naar katholieke scholen gestuurd, zei ze in het Radio 1-programma De bende van Annemie. Daar werd ze vaak gruwelijk behandeld door nonnen en paters. Toen ze een jaar of 12 was zat ze op internaat in Gent en werd ze 's nachts gewekt door een non. De non zei: jouw vader heeft een hartinfarct gekregen. Weet je waarom? Omdat jij een duivels slecht kind bent. Dit had een zware impact op haar zodat ze 's nachts wakker lag en omdat ze dan ook echt geloofde alsof het haar schuld was en ze hiervoor moest boeten. Daarom haat ze ze nog steeds. Hilde was als kind zo doordrongen door de katholieke moraal.



Hilde Van Mieghem heeft het vertikt om haar dochters te laten dopen. Op een gegeven moment, toen dochter Marie Vinck een klein beetje kon stappen lokte Hilde's vader zijn kleindochter mee naar de badkamer om haar zelf te dopen. Hij vond het een noodzaak dat zijn kleindochters zouden worden gedoopt, want in geval van nood zou een leek een ongedoopte mogen dopen. Volgens hem zou Marie indien ze bijvoorbeeld zou overlijden bij een verkeersongeval de hemelpoort niet binnen mogen en dat wou hij absoluut voorkomen. Hilde Van Mieghem kan haar vader nu enigszins begrijpen wat het dopen betrof. Het katholicisme had op haar zelf al zo'n grote invloed, wat voor invloed zal het niet gehad hebben op haar vader zoveel jaren eerder.



Regisseur Hilde Van Mieghem heeft momenteel vijf langspeelfilms op haar naam staan. Sprakeloos is de succesvolle en autobiografische roman van Tom Lanoye uit 2009 waarin hij het verhaal van zijn moeder vertelt die na een beroerte haar spraakvermogen verliest en langzaam aftakelt. Dit boek werd nu verfilmd en komt vanaf 15 maart in de bioscoop.



Tekst: Nico Vanaken