.
News Image

Marie Vinck over naaktscènes in De Rodenburgs

Marie Vinck zegt niet nee tegen nieuwe naaktscènes.


Marie Vinck kennen we nog altijd vooral als de wulpse Marie-Claire in “De Rodenburgs” die veelvuldig naakt te zien was, maar ondertussen is de actrice terug in de ijzersterke fictiereeks “13 Geboden” waarin een seriedoder de maatschappij een geweten probeert te schoppen.



Het was een tijdje stil rond Marie Vinck, maar dat was een bewuste keuze van de actrice die graag toch een beetje anonimiteit bewaart. Als je constant meespeelt in televisieseries dan herkennen de mensen op straat haar te veel, dus nam ze wat tijd voor theater… Wat je in het theater speelt achtervolgt je ook niet jarenlang zoals de naaktscènes op televisie. Het choqueerde Marie Vinck wel dat haar naaktscènes in De Rodenburgs zoveel teweeg brachten in Vlaanderen. “Hoe preuts en ouderwets is onze Vlaamse maatschappij,” laat ze in Story noteren. Toch is ze bereid opnieuw naakt te gaan. Wat Marie Vinck vooral kwaad maakt is dat er heel wat minder ophef is als een man naakt gaat. Ondanks de reacties zou ze opnieuw naakt gaan als een scène dat vereist. “Al ben ik er wel iets voorzichtiger in geworden, juist omwille van de reacties.”



Marie Vinck is de dochter van Hilde Van Mieghem die zo ongeveer het Vlaamse boegbeeld is van de #MeToo-beweging. Heeft Marie Vinck ooit last gehad van grensoverschrijdend gedrag? Marie Vinck heeft zelf geen ervaring met grensoverschrijdend gedrag en denkt ook niet dat het veel te maken heeft met naaktscènes, maar wel met een soort seksuele intimidatie op de set, tussen het draaien door. Want er is wel degelijk een probleem. “Ik vind het ook heel goed dat daar aandacht aan wordt besteed, want er dringt zich inderdaad een mentaliteitsverandering op,” verduidelijkt Marie Vinck in Story. Maar zelf voelt ze zich niet geroepen op de barricades te springen zoals haar moeder, aangezien ze geen ervaringsdeskundige is.



Marie Vinck ziet echter ook een vervaging van normen en waarden in onze maatschappij… Vooral op sociale media wordt er soms “schaamteloos gekakt” op anderen vanuit de anonimiteit die het medium biedt. “Respect voor anderen is toch de basis van alles?” stelt Marie Vinck in Story. Zelf krijgt ze ook wel eens kritiek, en ze trekt zich dat altijd aan, maar gelukkig ebt dat gevoel na enkele uren weer weg. Maar Marie Vinck vindt het vooral triest dat iemand voldoening haalt uit het kwetsen van mensen…



Ondertussen is Marie Vinck ook al anderhalf jaar de mama van Gloria. “Ze is veranderd van een baby in een temperamentvol en sociaal meisje op twee benen.” Marie Vinck zelf was als kind eerder voorzichtiger en banger dan haar dochtertje. Als mama vindt ze vooral dat ze nog wat meer moet leren ontspannen. Nu wil ze het allemaal iets té goed doen… Het moederschap heeft haar ook kwetsbaarder gemaakt. “Mijn inlevingsvermogen in het leed van anderen is nog groter geworden.” En ook haar relatie met acteur Stef Aerts is verdiept dankzij de geboorde van Glora. “Ik ben gelukkig zoals het nu is. En daar wil ik volop van genieten,” eindigt Marie Vinck in Story.


Bio van Marie Vinck

Meer Over:

Marie Vinck